Prop de nou setmanes sota l’estat d’alarma, una pandèmia que ha sacsejat tot el món i, sobretot, una crisi sanitària amb tantes realitats com persones l’han viscuda. Per analitzar i deixar testimoni de la petjada del coronavirus a Catalunya, 22 museus —entre els quals el Museu d’Història de Catalunya— s’alien per impulsar la iniciativa Memòries d’una pandèmia. La intenció és iniciar una campanya de recollida de materials que permetin preservar “els testimonis de la memòria oral, escrita, audiovisual i material del pas de la covid-19 pel nostre país”.

Un cop acabi la campanya de recollida, s’analitzarà tot el material i la intenció és elaborar un projecte de divulgació. Els responsables de la iniciativa apunten que, gràcies a la diversitat de temes que es recol·lectaran i també el fet que arribaran de tots els punts de Catalunya, es podrà “interpretar l’impacte de la pandèmia a tot Catalunya i des de diferents punts de vista”. Per exemple, des d’una perspectiva sanitària, social, econòmica i cultural.

Quin tipus de material es busca?

Per elaborar Memòries d’una pandèmia, es demana rebre tot tipus de material com vídeos, fotografies, missatges de veu, documents o objectes de temes molt diversos. Així, per exemple, diferents opcions serien dibuixos fets durant el confinament, cartells de tancat pel coronavirus, objectes de casa que reflecteixin com és viure sota la quarantena, els ja famosos EPI —com mascaretes, bates, guants o altre material sanitari— o productes nous creats per empreses.

Com fer arribar el teu material?

Si estàs interessat a participar en la iniciativa, has d’enviar un correu a l’adreça museugrafia1.mhc@gencat.cat amb el nom i cognom de la persona que vol fer la donació. A més en el missatge hauràs d’adjuntar una fotografia de l’objecte o l’arxiu digital que vols cedir —en cas d’objecte material, t’explicaran com fer-lo arribar un cop obrin els museus— i una descripció breu de la fotografia, vídeo o missatge de veu.