dones visuals manifest coronavirus

El col·lectiu Dones Visuals, que aplega professionals de l’audiovisual amb l’objectiu de reivindicar el paper de la dona en la indústria, ha emès una carta oberta en què reclama que el feminisme sigui un dels valors a tenir en compte a l’hora de reconstruir el teixit cultural malmès pel coronavirus. Al comunicat s’hi han sumat organitzacions i empreses com Filmin, el Festival de Sitges, La Bonne, Guionistes Associats de Catalunya o el comitè d’empresa de Televisió de Catalunya.

Les dones, protagonistes de les solucions

L’associació demana que tots els comitès que treballin per recuperar la indústria audiovisual comptin amb representants feministes i tinguin en compte les perspectives de gènere. En la seva carta oberta, recorden que

“en tota crisi, i com va quedar demostrat arran de la crisi econòmica del 2008, les dones són les més perjudicades i els problemes que tenien abans s’agreugen.”

“Les professionals de l’audiovisual ja estaven en una situació de desequilibri a diversos nivells abans que s’iniciés la crisi provocada per la covid-19.”

Per això, reclamen que només les dones poden parlar de les seves necessitats en el procés de reconstrucció del teixit cultural de després del coronavirus i subratllen que

“el repartiment de les oportunitats és un motor que promou la diversitat de produccions, formes de creació i continguts, l’augment de la qualitat i la transformació d’una cultura androcèntrica que ens limita a totes i a tots.”

Podeu llegir el comunicat íntegre aquí.

Visualitzar les dones

Dones Visuals va néixer el 2017 i treballa per fomentar la presència de les dones en el teixit audiovisual català. Amb gairebé 300 sòcies, vol ser un instrument de visibilització, però també d’interrelació entre les professionals del cinema i la televisió: entre les seves associades hi ha directores, productores, tècniques i guionistes. La seva feina s’ha fet sentir en el si de la indústria i ha sigut premiada enguany amb un Ciutat de Barcelona.

#AraSíToca

Dones Visuals ha engegat un cicle de converses al seu compte d’Instagram Live sota el “hashtag” #AraSíToca. Amb aquestes xerrades, la organització vol tractar com viuen les professionals de l’audiovisual temes com les cures familiars, la paritat o la maternitat. Els horaris de les converses programades són:

  • #AraSíTocaCures: dijous 14 de maig a les 18 h.
  • #AraSíTocaReequilibri/#AraSíTocaImaginari: dijous 21 de maig a les 18 h.
  • #AraSíTocaMaternitats: dijous 28 de maig a les 18 h.