Des de dilluns, 4 de maig, el 54 % de les llibreries catalanes estan obertes amb cita prèvia. Un venedor només pot atendre un comprador i el client no pot entrar a la botiga a regirar llibres, com habitualment.

La Llibreria Documenta, una barcelonina amb públic fidel, obre a dos quarts de 10 del matí i no tanca fins a les vuit del vespre. Va començar a donar hora dilluns i el degoteig de compradors amb cita és constant. També hi ha qui prova sort sense haver reservat hora. “Ha vingut un home que s’ha enfadat moltíssim perquè li he dit que sense cita, i menys amb gent esperant al carrer que sí que en tenia, no podia atendre’l”, explica Èric del Arco, de la Documenta.

Tancades les de més de 400 metres quadrats

Un 16 % de llibreries, però, no van poder obrir el dia 4 i ho faran al llarg de la setmana, perquè la publicació al BOE amb els detalls de l’ordenança per a petits comerços es va produir tot just diumenge a la tarda. “Hi ha llibreters que no tenien les mesures d’higiene preparades, d’altres que estan estudiant els criteris d’interpretació dels ERTO, o fins i tot autònoms que no han tingut temps de donar-se d’alta”, comenta Maria Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreries de Catalunya.

El gremi estima que un 30 % de les llibreries no obrirà fins que entrem en la fase 1 de desconfinament. A més, les que tenen més de 400 metres quadrats (com la Casa del Llibre o La Central a Barcelona) hauran d’esperar a la fase 2, quan podran obrir centres comercials limitant la permanència en zones comunes.