(ACN ) Jaume Plensa torna a la galeria barcelonina Senda per presentar “La llarga nit”, una “nota d’esperança” en plena pandèmia i un elogi del temps misteriós de la nit com el trànsit cap a un matí d’oportunitats. Tres grans caps silents i, en aparença, dorments, de bronze i malla, graviten suspesos ocupant tot l’espai de la galeria, com a metàfora del temps suspès per la crisi del coronavirus, així com pels canvis sociopolítics globals actuals.

L’exposició també inclou una sèrie de treballs en paper, creats expressament per a aquesta mostra, i que han estat realitzats amb traços de carbonet negre sobre paper Japó. Són un exemple del fructífer estudi de Plensa sobre els rostres infantils.

“Estem en aquesta llarga nit i esperant el demà”

“Ens va semblar que era un moment interessant especialment per la pandèmia, que ho fa tot més trist i tranquil, per fer una exposició que fos una mica una nota d’esperança“, ha explicat Plensa en declaracions a l’ACN. “La llarga nit” també és un homenatge a Vicent Andrés Estellés i el seu vers ‘No t’han parit per a dormir: et pariren per a vetllar en la llarga nit del teu poble’. “Crec que amb la pandèmia, estem en aquesta llarga nit i esperant el demà“, argumenta l’artista.

Plensa amb una de les escoltures que s'exposaran

Plensa es va estrenar a la Senda ara fa tres anys amb l’exposició “El bosc blanc”, després de set anys sense exposar a Barcelona. L’any següent va repetir a la ciutat, en aquest cas amb una exposició retrospectiva organitzada al MACBA.

Esperant poder tornar a viatjar

Malgrat la pandèmia, Jaume Plensa ha seguit “instal·lant” diverses de les seves creacions monumentals i icòniques en l’espai públic, particularment als Estats Units i el Canadà, tot i que ara no ha pogut participar directament en el trasllat i instal·lació de les obres.

A Barcelona, una obra de l’escultor llueix a l’Hospital Clínic en agraïment a la tasca dels sanitaris durant la crisi del coronavius. És l’escultura ‘Blau’, un gran rostre esculpit en un roca de basalt que s’ha situat al vestíbul de l’entrada de l’hospital. D’altra banda, l’artista ha informat que properament s’instal·larà al parc de Sagrados Corazones de Madrid una peça que ha fet, també en homenatge al personal sanitari.