“Si en Julian és extradit, això serà la tònica en tot el món occidental”, ha avisat John Shipton, pare de Julian Assange en la inauguració del dissetè Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, que per causes de la pandèmia se celebra íntegrament en línia. El pare de Julian Assange i el relator de Nacions Unides Neils Melzer han estat convidats en l’obertura del certamen amb la presentació del documental ‘Guerra al periodisme. El cas de Julian Assange’, dirigit per Juan Luís Passarelli. Estrena oportuna, atès que es produeix un mes abans que la justícia britànica decideixi, el 4 de gener, si permet l’extradició als Estats Units del fundador de WikiLeaks.

Toni Navarro, director del festival, ha explicat que “el 2011 ja vam estrenar el documental dirigit per l’equip de WikiLeaks ‘Collateral murder hellfire’, i el 2014 el mateix Assange va ser present a la inauguració del certamen. Volem participar en la campanya en favor d’ell”. Les 110 pel·lícules que ofereix el festival s’hauran de veure a la plataforma Filmin o al web del festival. “La nostra opció no era un festival en línia, perquè no només projectem pel·lícules, sinó que creem trobades entre el públic i amb els cineastes. L’any que ve el tornarem a fer com ens agrada”, explica Navarro.

Estrenes i pel·lícules amb recorregut

El cas és que el festival solia celebrar-se durant 10 dies, a raó de quatre o cinc pel·lícules diàries. Aquesta vegada s’allarga fins al 5 de març, perquè s’ha optat per una sola pel·lícula al dia. Al festival hi ha documentals i ficció, llargmetratges i curtmetratges, i una gran varietat temàtica. “Algunes són estrenes mundials, com el documental de l’artista i activista Hai Wuei Wuei, ‘Coronation’“, comenta Navarro. D’altres ja tenen un recorregut i han obtingut premis en altres certàmens. És el cas, per exemple, d”A l’altre costat de l’esperança’, d’Aki Kaurismaki, amb un exiliat sirià a Finlàndia de protagonista. “També apostem pel talent local i ajudem a projectar-lo. Sempre ho hem fet”, afirma Navarro.

La cloenda i l’entrega de premis, el 5 de març.