Una placa instal·lada al número 65 de la rambla de Catalunya reconeix des d’aquest dijous la trajectòria de la novel·lista i assagista Maria Aurèlia Capmany, coincidint amb el 30è aniversari de la mort de l’autora. La placa s’ha col·locat a la façana i subratlla la vida i obra d’aquesta “escriptora i lluitadora per la llibertat i la igualtat de la dona”.

Placa a la rambla de Catalunya dedicada a Maria Aurèlia Capmany
La placa dedicada a Maria Aurèlia Capmany s’ha descobert aquest dijous a la rambla de Catalunya

La col·locació de la placa s’emmarca en el projecte Mapa literari de Barcelona, que elabora Barcelona Ciutat de la Literatura de la Unesco. La iniciativa pretén senyalitzar espais relacionats amb diversos autors de diferents èpoques. Entre les darreres que s’han instal·lat, n’hi ha de dedicades a Joan Brossa i Pepa Llopis.

A la llista ara s’hi afegeix la de Capmany, que s’ha descobert aquest dijous al matí en un acte amb el tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, el regidor del districte de l’Eixample, Jordi Martí, i Anna Capmany, neboda de l’autora.

Una vida dedicada a les lletres i a la lluita per les llibertats

Maria Aurèlia Capmany (1918-1991) és una de les autores de les lletres catalanes més populars del segle XX. Filla del folklorista Aureli Capmany, l’escriptora va destacar també pel seu activisme cultural i en favor de la igualtat i els drets de les dones, així com per la seva lluita antifranquista. Entre les seves obres destaquen ‘El cel no és transparent’, Premi Joanot Martorell del 1948, o ‘Un lloc entre els morts’, Premi Sant Jordi del 1968. També va escriure teatre, assaig i guions per a ràdio i televisió, a més d’exercir com a traductora.

Entre el 1983 i el 1992 va ser regidora, primer de Cultura i després de Publicacions, de l’Ajuntament de Barcelona. El 1982 la Generalitat de Catalunya li va atorgar la Creu de Sant Jordi.