Foguerons Sa Pobla Gracia

Aquest gener Gràcia recupera la tradició dels Foguerons de Sa Pobla, una celebració que fa un any va haver de suspendre tota l’activitat al carrer per la covid-19. Els muntatge dels foguerons es farà el matí del dissabte 29 de gener en 11 espais de la Vila de Gràcia, un menys que en l’edició del 2020. L’encesa i l’inici de la revetlla començarà a les 21 h a la plaça de la Virreina.

Els organitzadors mantenen de moment les activitats al carrer d’enguany. Tot i això, la setmana vinent tenen prevista una darrera reunió per acabar de confirmar que la festa pot tirar endavant amb la programació completa.

On es fan els foguerons?

  • Plaça de la Virreina

El dissabte 29 de gener, a les 21 h, està prevista l’encesa de foguerons i inici de de la revetlla amb les simbombes, els glosadors de Sa Pobla i tast de productes mallorquins.

El dissabte 29 de gener, a les 23 h, serà l’inici dels balls i cants mallorquins amb una actuació musical i la ballada a càrrec dels grups Es Gall de sa Pastera i Abeniara.

  • Plaça del Diamant

El dissabte 29 de gener, a les 21.15 h, està prevista l’encesa dels foguerons i inici de la revetlla amb la glosada i cançons amb la festa de simbomba de Sa Pobla, glosadors de Mallorca, de Catalunya, Cor de Carxofa i xeremiers.

En total, hi haurà fogueres en 11 espais del barri. A banda de la Virreina i el Diamant, en trobarem als carrers de Verdi, Joan Blanques de Baix de Tot, Llibertat, Fraternitat de Dalt, Puigmartí, Berga, Fraternitat de Baix- plaça de Gato Pérez i plaça del Nord.

Una tradició importada de Mallorca

La festa dels Foguerons de Sant Antoni a la Vila de Gràcia és una celebració mallorquina que va arribar a la Vila de Gràcia gràcies a un pare que volia que els seus fills poguessin continuar gaudint-ne. És, sobretot, una gran mostra de cultura popular, tant a Catalunya com a Mallorca: balls de capgrossos, sonades de xeremiers, castellers i colles de diables, entre d’altres.

La festa es fa amb motiu de la diada de sant Antoni Abat, a qui la tradició atorga el patronatge dels animals domèstics. Els Foguerons de Sa Pobla s’han consolidat com una de les principals mostres de cultura popular dels graciencs, fins al punt que molts els consideren com la festa major d’hivern de la Vila de Gràcia.