
Arriben els Foguerons a Gràcia 2025! Ja fa més de 30 anys que el darrer cap de setmana de gener els carrers i les places de l’antiga Vila de Gràcia de Barcelona s’omplen amb la tradició dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla, una tradició importada de Mallorca que ha calat profundament en el calendari festiu gracienc.
Els protagonistes d’aquesta festa són els foguerons, els xeremiers de flabiols, les simbombes, els glossadors i cantadors, que s’ha acabat convertint en la festa major d’hivern de Gràcia. Aquesta festivitat, a més, dona l’oportunitat als ciutadans de tastar els productes típics mallorquins cuinats a la brasa en les diferents places del barri: les graelles de xoricets i de botifarres.
La festa es fa amb motiu de la diada de Sant Antoni Abat (17 de gener) i forma part del cicle festiu de Sant Antoni, que se celebra al llarg de tot el mes de gener.
Foguerons a Gràcia 2025: quan es fan?
El 25 al 26 de gener del 2025 (foguerons: dissabte, 25 de gener del 2025)
On són els Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla?
A diferents places i carrers del barri de Gràcia.
Programa dels Foguerons de Gràcia 2025
Foguerons a les places i carrers de Gràcia
Dissabte, 25 de gener
De la plaça de la Vila a la Virreina
- 19 h: mostra castellera. Amb els Castellers de la Vila de Gràcia
- 19.30 h: plantada de les colles de cultura popular. Plaça de la Vila de Gràcia
- 20 h: Cercavila de la Nit dels Foguerons. Recorregut: plaça de la Vila, Penedès, Puigmartí, Torrijos i plaça de la Virreina.
- 21 h: encesa del fogueró a la Plaça de la Virreina
- 23 h: balls i cants mallorquins. Amb els grups Arreu i Magranes a la plaça de la Virreina
Plaça del Diamant
- 21 h: encesa dels Foguerons i inici de la revetlla amb la glosada i cançons de festa amb la
simbomba de sa Pobla, glosadors i xeremiers de Mallorca. Tast de productes mallorquins.
Encesa de foguerons en altres espais
- A la plaça del Nord i carrers de la Fraternitat (al tram de Fraternitat de Dalt i de Fraternitat de Baix), de Puigmartí, de la Llibertat, de Joan Blanques de Baix de Tot, de Verdi, de Tordera, de Mozart i de Berga (Berga i placeta de Sant Miquel).
Diumenge 26 de gener
- 12 h: titelles tradicionals mallorquins (5 €. Gratuït fins als tres anys). Centre la Violeta de Gràcia.
Les Teresetes són els titelles tradicionals mallorquins, i ja és una tradició que cada any se’n faci una funció a Gràcia. La companyia Teresetes Migjorn representarà l’obra Rondalles.

Origen de la festa
L’origen de la festa a Gràcia, es remunta al 1992 quan Antoni Torrens, veí de sa Pobla (Mallorca) i Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona (1997), va proposar de fer un fogueró com els de Mallorca a la plaça de Diamant per tal que els seus fills, que estudiaven a Barcelona, poguessin gaudir de la revetlla mallorquina.
A partir d’aquell moment, any rere any s’hi van anar afegint carrers i places —amb fogueró propi—, s’hi van anar involucrant les colles de cultura popular del barri i la festa va anar evolucionant fins a esdevenir tal com la coneixem avui.
La festivitat de Sant Antoni és el 17 de gener, dia de la mort del sant. Amb tot, la festa mallorquina es reprodueix a Gràcia l’últim cap de setmana de gener perquè les colles de cultura popular de sa Pobla –els caparrots, els dimonis d’Albopàs i els xeremiers– s’hi puguin traslladar.

Cicle Festiu de Sant Antoni
Tot plegat forma part del que es coneix com a Cicle Festiu de Sant Antoni, tot un mes de celebracions en diferents barris de la ciutat, amb motiu de la celebració de Sant Antoni, el 17 de gener. Aquest any 2025 s’allarga del 10 al 26 de gener. Entre les cites imprescindibles hi ha la celebració de la Festa Major de Sant Antoni i els Tres Tombs de Sant Antoni, així com els Tres Tombs de Sant Andreu o els Tres Tombs Infernals, la Porkada del Clot i els Foguerons de Gràcia.

