Al barri de Gràcia hi ha un espai que ens convida a viatjar al Japó per una estona. És Haiku, una llibreria japonesa que també té infinitat d’objectes relacionats amb la cultura nipona.

Haiku va néixer fa una dècada

Fa 10 anys que va néixer Haiku, gràcies a Alex Pler i la seva mare, Marian Martínez. L’Alex era aficionat a còmics com ‘Bola de Drac’ o ‘Akira’ i es van adonar que era difícil trobar literatura japonesa a Barcelona. Així, es van animar a obrir aquest espai al número 7 del carrer del Montseny, al barri de Gràcia, i s’ha convertit en un referent de la ciutat per trobar tot tipus de llibres i d’objectes relacionats amb el Japó.

La figura del Daruma t’ajuda a complir propòsits. S’ha de pintar l’ull esquerre i quan ho aconsegueixis, pots pintar l’ull dret

Els llibres

A la llibreria es poden trobar desenes de llibres d’autors japonesos: novel·les, llibres d’art, manuals per aprendre japonès, llibres de cuina, d’arts marcials, manga i, evidentment, poemaris de haiku. Els haikus són poemes curts, de tres versos, que volen captar un instant irrepetible. Normalment parlen de temes relacionats amb la natura o la vida quotidiana.

També hi trobareu llibres que ha escrit el mateix Alex, propietari de la llibreria. A més, hi ha un club de lectura mensual que és gratuït i està obert a tothom, i un concurs anual de haikus.

Llibres escrits per Alex Pler


La botiga

Entrar en aquest espai és endinsar-se per un moment en el país del sol naixent. En pocs metres quadrats, a més dels llibres, es poden trobar centenars d’objectes relacionats amb la cultura japonesa. “Des del principi vam voler que no només hi hagués llibres, sinó també coses que hi estiguessin relacionades”, explica l’Alex. Així, per exemple, si hi ha un llibre d’escriptura japonesa, també s’hi poden trobar els pinzells i la tinta especials per escriure o pintar. Si hi ha un llibre de te japonès o de la cerimònia del te, hi trobaràs els elements que et permetin elaborar un te verd en pols. Si hi ha un llibre sobre com fer origami, hi trobaràs també paper per fer papiroflèxia.

El shodo, traduït com “el camí de l’escriptura”, és l’art japonès de la cal·ligrafia

Figures i marxandatge

També hi ha moltes figures, amulets, nines kokeshi (fetes artesanalment), quimonos, estels i marxandatge de l’imaginari nipó. Una de les seccions més populars és la d’Estudi Ghibli, l’estudi d’animació més famós del Japó, que ha publicat pel·lícules com ‘El meu veí Totoro’, ‘La princesa Mononoke’, ‘El viatge de Chihiro’ o ‘La Ponyo al penya-segat’.


Tallers i festivals

Haiku vol apropar la cultura japonesa a la gent de Barcelona i és per això que també s’hi fan diverses activitats i tallers. Al fons del local hi ha un pati en el qual també celebren festivitats tradicionals com, per exemple, el Hanabata, el festival de les estrelles. La gent escriu desitjos, de vegades en forma de poema, en tires de paper que pengen de les branques dels arbres.