El plat fort dels Foguerons de Sa Pobla a Gràcia ha estat aquest dissabte a la nit. Entre l’expectació de centenars de veïns del barri, les colles s’han trobat a les 19.30 h a la plaça de la Vila de Gràcia, plena a vessar de gent, i han fet el lluïment dels bestiaris, com el drac i l’àguila. Així han donat pas així a la gran cercavila, que ha anat acompanyada d’un correfoc amb grups de cultura popular poblers i graciencs. Aquest seguici ha acompanyat les autoritats i els organitzadors de la festa fins a la plaça de la Virreina, on a les 21.30 h ha començat la revetlla i s’han encès els fogueronsnou carrers i quatre places de Gràcia.

  • Què són els foguerons?

La festa dels Foguerons de Sant Antoni a la Vila de Gràcia és una celebració mallorquina traslladada al barri barceloní. És sobretot una gran mostra de cultura popular, tant a Catalunya com a Mallorca: balls de capgrossos, sonades de xeremiers, castellers i colles de diables, entre d’altres. La tradició, com diem, és mallorquina però s’ha acabat arrelant plenament a Gràcia des que un mallorquí la va voler mostrar aquí l’any 1993.

 

La festa es fa amb motiu de la diada de sant Antoni Abat, a qui la tradició atorga el patronatge dels animals domèstics. Una diada que dona peu a diverses celebracions a Barcelona al llarg d’aquest primer mes de l’any, com els Tres Tombs de Sant Andreu, els Tres Tombs de Sant Antoni o la Porkada del Clot  i la mateixa Festa Major de Sant Antoni. Tot i que sant Antoni és el 17 de gener, el foguerons a Gràcia es fan l’últim cap de setmana del gener perquè les colles populars de Sa Pobla puguin traslladar-se de Mallorca a Barcelona.

Tota la programació amb motiu dels foguerons

Foguerons de Sa Pobla de Gràcia 2019