Wordle

Un nou joc viral s’ha fet un lloc a casa nostra. El Wordle en català està causant furor a les xarxes, després de l’èxit del Paraulògic. En què consisteix? Cal descobrir una paraula de cinc lletres amb només sis intents. El jugador introdueix una paraula vàlida en català i el joc aplica un color a cada lletra. Si la lletra apareix en gris, vol dir que no forma part de la paraula secreta. Si surt en groc, la lletra pertany a la paraula però no està col·locada en la posició correcta. I finalment, si la casella es pinta de color verd, voldrà dir que aquella lletra està exactament en la mateixa posició que en la paraula secreta.

Un joc que recorda molt al clàssic Mastermind. Vols convertir-te en un expert de Wordle? Et proposem sis trucs per encertar abans que ningú la paraula secreta.

  • La primera paraula és clau: Fes servir el màxim de vocals possibles. Això et permetrà tenir una idea de quines són les vocals que formen part de la paraula secreta: aineu, aüixo, àudio. Has de tenir en compte que en català, l’ús de les vocals és aproximadament un 50 % de les lletres. Per tant, amb aquesta primera paraula, ja hauràs aconseguit alguna pista per seguir la recerca.
  • Utilitza consonants habituals en català: Les lletres S, R, L, T i N són les més freqüents. Per tant, una bona idea seria fer servir paraules amb moltes d’aquests consonants. Alguna idea: trens, trons o lents.
  • Si una lletra surt en gris, oblida-la. Intenta no tornar-la a posar i pensa en altres paraules que t’obrin el ventall de possibilitats de resoldre la paraula secreta de Wordle.
  • Quan una lletra apareix en groc, comença a imaginar en quina posició de la paraula podria estar formant possibilitats abans de gastar un intent.
  • Recorda que algunes consonants i vocals es poden repetir. Per tant, podries trobar que una paraula té dues A o dues S, per posar algun exemple.
  • No vulguis encertar molt ràpid una paraula. Intenta aconseguir el màxim de pistes possibles abans de triar una paraula que no et permeti resoldre dubtes i estrènyer el cèrcol de la teva investigació.