“Desconfinem els llibres”

. Aquesta és la crida que fan 37 editorials independents, que s’han unit en un manifest per reivindicar-se, en plena crisi del coronavirus. “Si voleu que en el món exterior els llibres sobrevisquin, aquest Sant Jordi us necessitem més que mai”, afirmen en el text. I demanen als lectors que no deixin de comprar llibres malgrat que no puguin sortir de casa.

“No diferiu la compra”

Els editors defensen “l’ecosistema editorial ric i divers en català” que han creat la darrera dècada i adverteixen que “avui aquest ecosistema perilla“. Amb les llibreries tancades des de fa un mes, han perdut l’aparador principal de venda just “en l’època de la gran collita”.

Per això conviden els lectors a comprar llibres ara, quan falten pocs dies per a Sant Jordi, i no esperar que acabi el confinament. Afirmen que només així podran sobreviure.

Enviament de llibres, sí o no?

Les editorials que signen la crida no es pronuncien sobre el debat de l’enviament massiu de llibres a través de serveis de missatgeria. Les llibreries independents i els escriptors s’hi han manifestat en contra: demanen que la gent compri per internet, però reculli els llibres un cop puguin reobrir. El govern català també s’ha pronunciat en aquesta línia, per evitar tants desplaçaments.

Els editors apel·len a la responsabilitat dels lectors: saben que a internet hi ha diversos models (grans plataformes, llibreries petites i altres iniciatives) i els insten a rumiar “quin sistema de compra voleu defensar en temps d’epidèmia”.