Prop d’una quarentena de llibreries fan una crida a no fer enviaments de llibres per Sant Jordi. Diuen que “per responsabilitat amb la comunitat i parar la línia de contagis” del coronavirus, no volen “ser responsables de milions de desplaçaments durant la setmana del 23 d’abril”. A més, recorden que en el cas de les llibreries petites i mitjanes tampoc no tenen la infraestructura per fer aquests enviaments.

Des de la llibreria Nollegiu, el seu responsable, Xavier Vidal, no entén com són compatibles les constants crides al confinament total de la Generalitat amb el fet d’anar “animant a fer enviaments”. Vidal assegura que el govern català “no s’ha atrevit a paralitzar el que havien de paralitzar”. Tampoc no veu clar el posicionament del Gremi de Llibreters, que ha fet declaracions tant a favor com en contra dels enviaments.

Els llibreters adherits al text contra els enviaments estan a favor de convertir el Sant Jordi en una festa del llibre més endavant, però critiquen  que la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, animés a fer enviaments. Recorden que el s’ha de fer per ajudar les llibreries és fer compres avançades, comandes per anar-les a buscar quan acabi l’estat d’alarma o comprant xecs regal. Alerten també que aquesta fórmula ajuda a “resoldre alguns problemes de liquiditat” de moltes llibreries, algunes de les quals s’han vist obligades a fer ERTO.

Lamenten que els grans beneficiats dels enviaments de llibres seran les grans plataformes de vendes en línia i grans llibreries que, a més, afegeixen, acaben “contractant personal no especialitzat a preus irrisoris i incorrent en competència deslleial aprofitant la situació d’emergència sanitària“.

Les llibreries que fins ara s’han adherit a aquest text són: La Font de Mimir, Cal Llibreter, Vapor Vell, Saltamartí, Pati Blau, Documenta, La Temerària, Els 9 Rals, Luz de Lula, Pebre Negre, Sendak, Llibreria Gaudí, Tòmiris, Obaga, Hibernian Books, La Impossible, Mastegamosques, Nollegiu, Calders, Gat Pelut, La Carbonera, Ça Trencada, L’Argonauta, Llibreria Eivissa, Aqualata, La Petita, Jaimes, La Tribu, La Ploma, Librerío de la Plata, Llibreria L’Odissea, Llibreria Pròleg, Antinous, Pléyade, Llegim? i La Capona.