variants covid


La paraula “coronavirus” s’ha imposat com el neologisme de l’any 2020 en la votació popular promoguda per setè any per l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En total, 9.643 persones han participat en aquesta elecció oberta en què es podia triar entre 10 mots candidats, tots aquests relacionats amb la pandèmia.

El 2019 els neologismes elegits van ser “emergència climàtica” i “animalista”, i el 2018 “sororitat“.

“Coronavirus”, amb el 15,8 % dels vots, s’ha imposat al segon classificat, “videotrucada” (12,8 %). Per darrere han quedat els mots: “conspiranoic-a” (12,3 %) i “mascareta” (12,1 %). Més enrere han quedat els mots “teletreballar” (10, 4 %), “infodèmia” (9,9 %), “grup bombolla” (9,6 %) , “desconfinament” (7,3 %), “traçabilitat” (6,4 %) i “desescalada” (3,2 %).

Aviat al Diccionari de la llengua catalana

Com passa amb els neologismes guanyadors, si la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ho considera oportú, el mot “coronavirus” apareixerà al Diccionari de la llengua catalana ben aviat. De fet, l’objectiu d’aquesta campanya de l’Observatori de Neologia és precisament “acostar les decisions sobre la llengua als parlants”, oferint-los la possibilitat d’opinar un cop a l’any. La fórmula sembla que funciona. Aquest any hi han participat 3.200 persones més que l’any anterior (6.400 persones).