vaga feminista

D’entre les 10 paraules candidates a formar part del neologisme de l’any n’ha resultat guanyadora “sororitat”. El concurs que organitzen cada any l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (OBNEO) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han triat aquest terme que fa referència a la fraternitat entre les dones que comparteixen experiències, interessos i preocupacions en un context social que les fa sentir discriminades. De fet, ja fa un temps que s’utilitza en l’àmbit del feminisme. En el concurs, que és obert al públic, hi han participat un total de 5.545 persones i, segons l’organització, és una bona xifra perquè s’ha consolidat el nombre de votants. L’any passat també van participar-hi més de 5.000 persones.

“Sororitat” guanya amb més del 30 % dels vots

La paraula “sororitat” ha guanyat amb el 32, 6 % dels vots, seguida del mot “èpic, -a”, amb el 14, 3 %. “Èpic” s’utilitza sovint en l’àmbit de l’esport i la política per dir que una cosa té trets de grandesa. La tercera paraula més votada ha estat “demofòbia”, amb l’ 11,2 %. Els altres mots candidats que han obtingut menys del 10 % dels vots han estat: “sostre de vidre” (9,3 %), “migrant” (8,8 %), “microplàstic” (6,3 %), “criptomoneda” (5,4 %), “seriòfil” (5,4 %), “narcopís” (5,1 %) i “pisc rusc” (1,6 %).

Els neologismes són paraules que s’usen habitualment a la nostra societat, però que no estan incloses en el ‘Diccionari de la llengua catalana’ o hi són amb un significat diferent. Ara, “sororitat” serà la paraula candidata a formar-ne part.

Aquesta és la cinquena vegada que es fa aquest concurs en català. En les edicions anteriors es van triar els següents neologismes: el 2014 va ser el mot “estelada”; el 2015, “dron”; el 2016, “vegà, -ana”, i el 2017, “cassolada”.

L’Observatori de Neologia, experts en la detecció de neologismes

L’Observatori de Neologia és, juntament amb l’IEC, l’impulsor del concurs, que va nèixer ara fa cinc anys, i que també celebren altres llengües de prestigi. Per conèixer millor què és un neologisme, mira l’entrevista completa del ‘btv noticies vespre’ a Ivan Solivellas, membre de l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).