La nova variant del coronavirus que ha aparegut al Regne Unit ha fet saltar totes les alarmes a Europa. Sembla que és més contagiosa, però no més mortal, i que no afecta la vacuna. El cert és que els experts reconeixen que encara hi ha molts interrogants sobre la taula. “En sabem molt poc”, assegura el metge i investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip. El mateix pensa l’investigador i viròleg de l’IRTA Xavier Abad, tot i que és més contundent: “No s’ha d’esperar un impacte seriós ni de la vacuna, ni de la letalitat i la mortalitat”. Tot dos han participat en una taula de debat al programa ‘reset’, de betevé.

Cal una estratègia europea única

Tot i que sembla que no ha de provocar un gran impacte sobre la població, Salvador Macip es mostra prudent i creu que s’haurien de cancel·lar els vols per Europa per evitar la propagació de la variant, com ja estan fent alguns països com França o Bèlgica. “Si fos el Govern espanyol, jo també cancel·laria els vols”, assegura. Per Macip, l’anunci de l’executiu d’incrementar el control de les PCR als aeroports és una “idea peregrina” que no té cap utilitat, i que només busca “protegir econòmicament Nadal”.

Si fos el Govern espanyol, jo també cancel·laria els vols
Salvador Macip, metge i investigador Universitat Leicester

Abad també creu que reforçar les proves PCR als aeroports “no és un indicatiu que no puguis filtrar la variant”. Aposta perquè l’estratègia europea, que s’ha de decidir aquest dilluns en una reunió d’urgència, sigui unitària. “És un problema que no es pot atacar país per país”, alerta. Pel viròleg, però, hi ha una resposta “exagerada” davant d’aquesta variant, que és una de les moltes que han sortit amb anterioritat. De fet, tots dos coincideixen que el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha aprofitat la variat per endurir dràsticament les restriccions que ja s’estaven plantejant des de fa dies. “No és una mala decisió, però ha generat pànic a la resta d’Europa“, creu Macip.