Els restaurants de Barcelona han rebut amb indignació les noves restriccions horàries que han començat aquest dilluns. Els que es dediquen als esmorzars asseguren que la franja del matí està massa limitada i que estan perdent clientela. “La gent pregunta si hi pot entrar i quan els dic que no marxen sense consumir res”, explica amb resignació en Pasqual Jover, del bar Altamira, al carrer de Girona.

Els que fan menús de migdia ja no poden encabir-hi dos torns, fet que afecta molt la caixa. “Fins a les dues la gent no arriba i si has de tancar a dos quarts de quatre només pots fer un torn”, assegur en Carlos Matellán, del restaurant Las Quatro Encinas. “Obrim per a no fer negoci”, afegeix.

I els que vivien en bona part dels sopars fa temps que ja no els surten els números i, ara que no en poden fer, encara menys. El toc de queda ja els va afectar molt perquè són pocs els que van avançar l’hora de sopar. Al restaurant Tonkotsu del carrer de València, un dels asiàtics més antics de la ciutat, ja només servien sopars tres dies i ara obriran, únicament, a l’hora de dinar. La major part del personal està en ERTO. “Les mesures han de venir acompanyades de solucions econòmiques”, demana Albert Mata, propietari del restaurant.

Obertura en franges horàries

Aquest dilluns, 21 de desembre, entren en vigor les restriccions decretades pel govern català per frenar els contagis de coronavirus, just abans de les festes de Nadal.

Les mesures afecten diversos sectors, entre els quals, el de la restauració. Des d’aquest dilluns (i fins a l’11 de gener), bars i restaurants poden seguir oberts, però amb diverses limitacions. Poden servir esmorzars i dinars en dues franges horàries: esmorzars entre les 7.30 i les 9.30 h i dinars, de 13 a 15.30 h. Els comensals han de portar mascareta tota l’estona i només se la podran treure en el moment de consumir.

L’ aforament a l’interior d’aquests establiments és del 30 % i un màxim de quatre persones per taula (sis si són d’un mateix grup bombolla).

Pel que fa a sopars, els restaurants només poden servir comandes per emportar-se de 19 a 22 h, i a domicili fins a les 23 h.

Ara bé, la restauració que es troba dins els centres comercials queda exclosa d’aquesta mesura. Bars i restaurants que es troben dins aquests recintes no podran obrir fins a nou avís. El govern ho argumenta per evitar que s’hi vagi a “passar el dia o a fer vida social”.

Als hotels, sopars fins a les 21 h

El DOGC també detalla les restriccions pels establiments d’hostaleria i restauració dins dels hotels. Els comensals poden accedir als bars i restaurants des de les 6 h fins a les 21 h. La Generalitat no inclou cap excepció pel que fa als sopars, per tant, s’han de servir abans del que és habitual i “exclusivament a les persones allotjades”. Una restricció que també haurà d’estar vigent la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any.

Les restriccions no afecten la restauració de les àrees de servei perquè, segons publica el DOGC, aquesta establiments són “vies de comunicació per a professionals de transport”.