El correfoc de la Mercè 2023 s’ha celebrat al passeig de Gràcia per tercer any consecutiu. És una mesura que ja es va prendre l’any passat per les obres de transformació de la via Laietana, que continuen amb la segona fase. Una seixantena de colles de diables han donat el tret d’inici al correfoc infantil i tres hores després s’ha celebrat el dels adults amb l’encesa de la Porta de l’Infern. El traçat de foc i petards ha recorregut amunt i avall 600 metres del passeig de Gràcia.

Per les colles, el passeig de Gràcia és un escenari més ampli que els permet oferir un espectacle més còmode. La corrua de pirotècnia infantil ha ballat i cremat fins a arribar al carrer de Malllorca, on ha acabat l’acte. Just allà, a les 20.30 h, s’ha donat pas al correfoc de la Mercè per als adults, que fa l’itinerari a la inversa. Fa 44 anys que aquesta tradició se celebra a Barcelona.

“El correfoc requereix una implicació màxima”

Des de les 18.40 hores, el ritme del foc ha impregnat l’Eixample de festa major. Les espurnes dels diables han meravellat a tots els qui s’han apropat al passeig de Gràcia, que han tingut l’oportunitat de contemplar-ho des de fora o, en el cas dels més atrevits, entrar-ne dins. Això sí, sempre amb prudència i degudament protegits. El seguici ha anat acompanyat de timbals i bèsties fogueres que han desfilat pel passeig.

Sobre les setmanes prèvies de preparatius, Anna Lleó, cap de festes de l’ICUB, ha destacat a betevé la importància de la preproducció. “Estem parlant de més d’una seixantena de colles que acumulen molts mesos treballant, és una implicació màxima“, remarca.

La Satànica de Sant Andreu encén la porta de l’infern

Aquest any la Satànica de Sant Andreu ha estat la colla encarregada d’encendre la porta de l’infern, situada a la cruïlla del passeig de Gràcia amb el carrer de Provença. Durant l’acte s’ha produït un petit ensurt perquè un dels laterals s’ha encès per accident i els organitzadors han hagut de sufocar les flames de mig metre amb extintors. L’incident no ha anat més enllà i no hi ha hagut conseqüències.

Correfoc estàtic el 2021 per la covid

Tot i que el correfoc com a tal, amb moviment, és el segon any que es fa al passeig de Gràcia, el 2021 també es va escollir aquest escenari a causa de la covid. En aquell cas es va dur a terme una proposta estàtica amb un correfoc que no es movia al llarg del passeig.

Què vols saber de les Festes de la Mercè 2023?