Reis d'Orient, 2020

Els Reis d’Orient visitaran Barcelona d’una manera diferent aquest 2021. Vols saber com serà? Després que la pandèmia del coronavirus ha obligat a repensar les festes de Nadal, Ses Majestats no podran desfilar per la ciutat, però la seva màgia no passarà de llarg de Barcelona i s’instal·larà durant les festes al Parc del Fòrum. Com s’organitzen per fer arribar els regals a totes les cases? Com saben a quina casa han d’anar? O com són les pertinences reials? Aquestes i moltes altres preguntes trobaran resposta en un muntatge en què participen més de 150 artistes.

La instal·lació, titulada “El Parc de la Màgia d’Orient” proposa un recorregut de 700 metres lineals que transcorre per vuit ambients. En total, 10.000 metres quadrats que permetran als infants descobrir tots els secrets dels reis. A més, com a la cavalcada, els més menuts de la casa també hi podran deixar els xumets i hi haurà una Gran Bústia Reial per fer arribar les cartes als reis.

Recepció logística

Aquest és el magatzem de joguines dels reis. S’hi fan tres activitats principals: classificació dels regals, embalatge dels paquets i control de qualitat. L’espai, que evoca temps passats, combina tradició i robòtica en un muntatge que ha creat la companyia Antigua i Barbuda.

El carbó

Sortint del magatzem, els visitants podran veure la mina on treballen els carboners, un espai recreat per Ramón de los Heros amb sacs de carbó, vagonetes, raïls i una xemeneia. Tot i això, Ses Majestats ja han avisat que aquest any els carboners no tenen gaire feina, perquè els nens de Barcelona han fet molta bondat.

L’Estel

Aquesta instal·lació il·luminarà l’espai amb feixos de llum, en un disseny creat per l’escenògraf José Menchero. L’escena la presideix l’estel d’Orient, amb altres estels més petits que contribuiran a emplenar el recinte de llum i color.

Melcior

La carrossa, les haimes, el vestuari del seguici i la música traslladaran el públic al país d’origen del rei Melcior, en un espai inspirat en un jardí de l’Orient com el que acompanya la carrossa reial de la cavalcada. Aquest ambient ha estat ideat també per José Menchero.

Gaspar

La tecnologia, la llum i la música són protagonistes a l’espai dedicat Gaspar, el rei de la ciència. També s’hi podrà veure una part de la seva carrossa i elements escenogràfics, creats per Alex Posada.

Baltasar

La instal·lació del rei Baltasar evoca un univers en què el món humà, l’animal i el vegetal estan en complet equilibri, un muntatge que fa palesa la saviesa i la intel·ligència emocional. El visitant hi trobarà elements com elefants, zebres, girafes, titelles o màscares, en un muntatge creat també per Ramon de los Heros.

El passadís dels xumets i anar a dormir

Com marca la tradició, és molt important que els infants vagin a dormir d’hora la nit del 5 de gener, per deixar temps als reis i als seus ajudants per repartir els regals. Per això, Ses Majestats han reservat un espai per recordar-los aquest missatge, a través d’un muntatge amb peluixos, llits i una caixa de música de la companyia Antigua i Barbuda. El disseny ha anat a càrrec de Miquel Setó, juntament amb l’escenògraf José Menchero.

També serà en aquest ambient on els qui s’han fet grans podran deixar el xumet. El personatge Sargón s’ocuparà de comptar tots els que hi deixin els nens de Barcelona i d’explicar-ho a Ses Majestats.

Bústia i correus

En aquest punt els visitants trobaran tres espais diferenciats, creats per Miquel Setó. El primer el presidirà la carrossa de correus, en el que vol ser un homenatge als voluntaris que cada any ajuden a fer arribar les cartes als Reis d’Orient. En el segon hi haurà una cinta transportadora en què els infants podran dipositar la seva carta, que engolirà una bústia gegant. Finalment, el darrer espai amaga una sorpresa final que podran veure un cop hagin entregat la carta.

Viatge de llum i so

Els vuit espais tindran la seva pròpia identitat sonora, que ajudarà als visitants a endinsar-s’hi. Hi sonaran elements naturals, però també les melodies emblemàtiques de cada carrossa de la cavalcada. A més, quan es faci fosc, la llum agafarà el protagonisme.

El recinte té capacitat per acollir 700 persones cada hora. Això vol dir que, al llarg dels vuit dies que estarà obert, podran visitar-lo 45.000 persones. L’Ajuntament remarca que s’hi compliran totes les mesures de seguretat per evitar contagis de coronavirus: aforament limitat, distància de seguretat i ús obligatori de mascareta, a més de reserva d’entrada, entre d’altres.