El Castell de Montjuïc és un dels escenaris que acull activitats per a la Mercè 2023 i, concretament, les propostes que formen part del Mercè Arts de Carrer (MAC). És l’expressió de les arts escèniques i multidisciplinàries que, enguany, també s’ha estrenat a l’Estació del Nord. Tot i això, és el Castell de Montjuïc on el circ i la música en directe prenen protagonisme. Per primer cop en uns anys, l’agenda d’activitats s’estén fins dilluns, 25 de setembre. En edicions anteriors, només estava en funcionament dissabte i diumenge.

Aquest dissabte desenes de persones s’han aplegat a l’Espai Gespa per veure l’espectacle ‘Volo V‘, en què s’abracen el llenguatge del circ, la música en directe i la dansa. Es tracta d’una actuació que representa una metàfora del viatge emocional de la vida. L’exhibició ha cridat l’atenció de molts assistents, tot i la calor que alguns han destacat que feia als espais sense ombra.

Ja a la tarda, la gespa dels entorns de la muralla del castell ha seguit plena d’assistents asseguts per contemplar els espectacles que s’oferien a l’escenari. Hi han actuat algunes companyies ucraïneses que amb les seves acrobàcies han arrencat els aplaudiments del públic.

Per decorar l’entorn, l’artista plàstic i dissenyador d’escenografies Patxo Urlezaga ha creat unes escultures efímeres inflables amb formes abstractes. Destaquen perquè són plenes de colors cridaners, com ja va fer dos anys enrere, en aquest cas, al Parc de la Ciutadella. A banda del gran espectacle d’altura, les famílies acompanyades amb infants han pogut gaudir d’un espai on s’han habilitat taules de jocs tradicionals.

Participació de companyies internacionals

Marta Almirall, programadora del Mercè Arts de Carrer, s’ha mostrat satisfeta d’haver pogut recuperar els tres dies d’activitats en declaracions a betevé. “Val la pena que el públic de Barcelona en pugui gaudir”, ha dit, recordant la importància de la participació de companyies d’arreu del món: “Ens agrada tenir els convidats internacionals”, ha afegit.

Entre els assistents al Castell de Montjuïc, hi ha destacat la presència de l’actriu Itziar Castro, que ha presentat un dels espectacles. Vestida de domadora, ha pujat a l’escenari per fer un homenatge als treballadors dels circs. Alguns dels artistes de renom han participat al Circ du Soleil. Segons Castro, “és meravellós que Barcelona estigui agermanada amb Kíiv” i assegura que amb aquestes festes els artistes ucraïnesos “han trobat a Barcelona un lloc on refugiar-se de la guerra”.

La Mercè 2023: què vols saber de les festes?