Arriba el Carnestoltes 2020 a Barcelona. És una de les festes més entretingudes i divertides que se celebren arreu de Catalunya i la festa amb més disbauxa del principi de l’any, la millor oportunitat per posar-se una disfressa i una màscara i sortir als carrers per desfilar amb les comparses a l’inici de l’any.

Quines són les dates del Carnestoltes?

El Carnaval d’aquest 2020 s’avança al de l’any passat. Aquest any les dates són del 20 al 26 de febrer. Es fa sempre set setmanes després de la primera lluna plena comptant des del solstici d’hivern. Per tant, l’inici varia en funció de l’any, tot i caure sempre entre finals de febrer i principis de març. En termes religiosos, precedeix la quaresma: el diumenge següent és Diumenge de Pasqua i el diumenge de la setmana anterior és Diumenge de Rams.

Programa del Carnestoltes 2020 a Barcelona

Els actes més destacats i multitudinaris, com ja ha passat en els darrers anys, es faran al Born. Tot i això, gràcies a les entitats dels diferents barris i districtes de Barcelona, hi ha activitats arreu i per a totes les edats amb un protagonisme especial per a la rua de Carnestoltes, coneguda com l’Arribo del rei Carnestoltes. Programa en PDF

  • Dijous, 20 de febrer: Dijous Gras, també conegut com a Dijous Llarder és un dia marcat per la gastronomia i el tret de sortida a la festa. Es fan bona part dels àpats populars als barris de Barcelona, amb la butifarra d’ou i la coca de llardons. També és el dia de rebre a la plaça Reial el rei Carnestoltes amb l’Arribo, que serà la primera rua de Carnaval del 2020 a Barcelona.

18 h: tret de sortida del Carnaval amb l’Arribo, que aquest any s’inicia a la plaça Reial amb ses majestats els reis Belluga i Tòtil Tocatdelala. Aquest any ho faran amb l’espectacle ‘Color Carnaval’ (a càrrec dels Comediants), que representarà els colors de la vida. La desfilada començarà a la plaça Reial i el recorregut de la cercavila serà per la Rambla i farà una pausa al Mercat de la Boqueria, que celebra 180 anys.

18.45 h: final de la rua al Palau de la Virreina i la Taronjada (batalla de confeti i no de taronges), espectacle, música i castell de focs artificials.

  • Dissabte, 22 de febrer: es fan rues des Carnaval als barris de Barcelona. Aquest 2020 n’hi ha més de 40 repartides per la ciutat. Consulta el mapa de les rues de Carnaval 2020.

  • Dimecres, 26 de febrer : Dimecres de Cendra, dia en què se celebra l’Enterro de la sardina, un festeig fúnebre per acomiadar el rei Carnestoltes. També tenen lloc els darrers berenars populars.

Quin és l’origen del Carnestoltes?

El Carnestoltes és una festa molt participativa en què els ciutadans s’apleguen als carrers i es contagien de la disbauxa dels protagonistes de la festa. Antigament, era el moment de l’any permès per perdre el control públicament als carrers, i el poder de l’època va agafar les regnes de la festa organitzant un seguit d’actes, com l’Arribo del rei o l’Enterro de la sardina, que s’han convertit en icones del Carnestoltes.