Un mural al barri de la Salut ret homenatge a la Barcelona antifeixista. És obra de l’artista Roc Blackblock, que s’ha inspirat en una fotografia del 28 d’agost del 1936 feta per Antoni Campanyà, que va captar una miliciana de la CNT. L’autor ha pintat el mural en una paret mitgera de la Kasa de la Muntanya, un espai ocupat de la Salut.

La imatge que ha inspirat Blackblock pertany a una sèrie de retrats dels milicians quan van prendre el “Cuartel del Bruc” un mes després de l’inici de la Guerra Civil. En aquell moment, li van canviar el nom per “Cuartel Bakunin”. Per això, l’autor del mural ha pres aquesta imatge i l’ha plasmat en un edifici que també va ser una caserna de la Guàrdia Civil i que fa 30 anys es va ocupar i es va convertir en la Kasa de la Muntanya.

Fer el mural ha significat tres dies de treball en vertical. Per l’autor, l’objectiu és clar: “Fer un homenatge als milicians i milicianes que el 1936 estaven prenent Barcelona i convertint-la en una ciutat col·lectivitzada i fent la revolució social”. Creu que és un recordatori però també “un tema de plena actualitat.”

Exposició sobre gràfica anarquista

La imatge original de la miliciana es pot veure a l’exposició “Gràfica anarquista. Fotografia i revolució social. 1936-1939”, que ha organitzat l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i l’Observatori de la Vida Quotidiana. La mostra proposa un recorregut pel fons fotogràfic de l’Oficina d’Informació i Propaganda que la CNT-FAI va crear a Barcelona durant la Guerra Civil amb l’objectiu d’articular i expandir el nou imaginari de la revolució social en el context del combat contra el feixisme.

El projecte neix de la iniciativa de la Plataforma Antifeixista de Madrid, que va fer una crida per pintar els murs dels barris en memòria de Carlos Palomino, el jove assassinat al metro de Madrid per l’extrema dreta. L’artista urbà va preguntar qui oferia una paret i la Kasa de la Muntanya va oferir-ne una. Finalment, però, aquest mural es va acabar fent a Can Batlló i, a la Salut, es va triar la imatge de la miliciana.