El 19 de març del 1840 es va posar la primera pedra del Mercat de la Boqueria a la Rambla. Per celebrar els seus 180 anys d’història a la ubicació actual —el mercat ja tenia presència a la ciutat des del segle XIII—, la Boqueria ha preparat un extens programa d’activitats que giraran al voltant de tres eixos: l’alimentació, la gastronomia i el producte.

Ruscalleda, els germans Torres, Nando Jubany i altres xefs de renom

Hi participaran xefs com els germans Torres, Carme Ruscalleda, Nando Jubany o els xefs del restaurant Disfrutar, però també restauradors, gastrònoms, investigadors, acadèmics, periodistes, “influencers” i escriptors com Carlos Zanón i Toni Iturbe. Alhora, el programa d’activitats comptarà amb la complicitat de locals com la cocteleria Boadas, els bars Marsella i Casa Almirall i els restaurants Bodega Sepúlveda i Bar Leopoldo entre d’altres.

Festa popular el 19 de març

En el capítol dolç hi participarà la pastisseria Escribà. De fet Christian Escribà ha dissenyat el pastís d’aniversari que es podrà degustar en una festa popular que se celebrarà el 19 de març. El mercat estarà decorat i els venedors portaran algun detall d’època per celebrar l’aniversari. La festa servirà també per inaugurar les places sortides de l’enderroc d’illes de parades i el nou espai de divulgació. Es repartiran tiquets gratuïts de degustació amb racions limitades de 12 h a 14 h.

La cuina i la conversa

El mercat és cuina i també conversa. Per això, bona part de les activitats giraran al voltant d’aquests dos eixos amb sessions a càrrec dels xefs Isma Prados i Marc Ribas. També s’ha programat un cicle de xerrades que, sota el títol “180 anys alimentant Barcelona”, repassarà què es menjava quan el mercat es va inaugurar i què mengem actualment. Jugant amb el nom de la Boqueria, el mercat ha preparat un cicle de converses trimestrals, la Blogueria, amb bloguers que revisaran la gastronomia, la cuina de casa i el mercat com a institució. Per debatre sobre el producte, el punt de trobada serà el cicle Bloqueliciosa, que vol convertir la Boqueria en l’aparador a la ciutat del producte del territori i la cuina.

Participació en el BCNegra i la Mercè

Els actes de commemoració també han previst incursions a la programació del BCNegra i la fira gastronòmica GastroBoqueria en el marc de les festes de la Mercè. A banda, la ciutadania podrà participar en una festa de caràcter popular per bufar 180 espelmes. Per informar de totes les activitats, el mercat publicarà ‘Boqueria180’, una revista trimestral gratuïta que es pot obtenir al Punt d’Informació. D’altra banda es posarà en marxa al febrer el web Boqueria180.barcelona per poder estar al cas de les activitats i inscriure-s’hi.