núvols Barcelona
Així es veia un dels darrers canvis de temps des de l'Observatori Fabra, el novembre del 2021. Foto: Alfons Puertas

Aquest mes de febrer és força càlid de moment i també molt sec. De fet, a principis de mes es van batre alguns rècords de temperatura al Pirineu i fa pocs dies també al prelitoral. Revisem quina és la previsió del temps per Carnaval 2022 2022, amb un canvi d’escenari.

Quan se celebra Carnestoltes?

Carnaval és una celebració lligada al calendari lunar. Per aquest motiu, cada any se celebra una setmana o una altra del calendari, igual que la Setmana Santa. Concretament, aquesta festivitat arriba set setmanes després de la primera lluna plena del solstici d’hivern, dins del cicle que precedeix la quaresma.

Una altra manera de comptar-ho és buscar la primera lluna plena posterior a l’equinocci de primavera, que començarà el 20 de març, és a dir, la lluna plena del dia 16 d’abril. El diumenge següent a aquesta data serà el Diumenge de Pasqua (17 abril) i el diumenge de la setmana anterior, el Diumenge de Rams(10 d’abril). A partir d’aquesta última data comptem 40 dies enrere i arribem al Dimecres de Cendra (2 de març), el primer dia de la quaresma i últim del Carnaval. El dijous anterior, és a dir, aquest 24 de febrer, arriba el tradicional Dijous Gras.

Farà fred per Carnaval?

El temps anticiclònic que ens ha acompanyat bona part d’aquest febrer es veurà interromput pel pas d’un front que farà canviar una mica el temps.

Dijous Gras tindrem sol i temperatures semblants a les de dimecres. No arribarem als 20 ºC però quedarem ben a prop d’aquesta marca,

Divendres tindrem el pas d’un front. que comportarà un augment dels núvols i un descens de la temperatura. Tot i que no és impossible alguna gota, és difícil que plogui.

Dissabte continuarà el fred i, de fet, es podrà accentuar més. Ambient plenament hivernal amb un cel variable i canviant però amb molt poc risc de pluja.

Diumenge continuarem sense canvis, malgrat que la temperatura màxima podria remuntar lleugerament.