El Born Centre de Cultura i Memòria està d’aniversari. L’edifici de l’antic mercat del Born havia de convertir-se en la Biblioteca Provincial de Barcelona, però la descoberta d’unes restes arqueològiques de la Barcelona de l’època de Felip V van canviar-ho tot. El jaciment trobat per sorpresa va fer que 40 anys després que les portes del mercat es tanquessin, el 9 de setembre del 2013, es tornessin a obrir amb un equipament cultural que tenia, al centre de tot, els fets del 1714. Es va inaugurar El Born Centre Cultural, amb l’aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias.  L’espai va néixer amb la intenció de convidar a la reflexió sobre el passat, el present i el futur de Barcelona i de Catalunya.

Cinc anys després, s’ha convertit en un punt de referència cultural per tot el territori català. S’hi celebren fòrums, conferències i exposicions relacionades amb la memòria local i nacional.  En el darrer any, el Born ja s’ha convertit en el museu més visitat de la ciutat, ja que ha acollit 1,5 milions de visitants. D’aquests, però, menys de vuitanta mil van accedir a exposicions o van baixar al jaciment. Per això, la direcció va explicar fa uns mesos que està estudiant permetre visites lliures al jaciment del 1714 per atreure públics nous.

Simbologia i càrrega històrica

La posada en marxa va servir com a punt de sortida dels actes del Tricentenari del 1714 a Barcelona, celebrat l’any posterior. De fet, a l’exterior, hi oneja una senyera sobre un pal de 17,14 metres. Tot i això, l’actual presidenta d’El Born, Montserrat Iniesta, insisteix que el centre “no es concentra només en una cronologia determinada”, sinó que ha de recollir de manera “integral i inclusiva” tot el que va passar en aquell indret, també amb anterioritat al 1700. 

Malgrat tot, el Born s’ha convertit en una peça indispensable en les últimes diades de Catalunya. A les portes, a la plaça Medieval, s’hi situa un escenari per escenificar la formació dels Mossos, amb la presència d’autoritats.

Canvi de nom

Fins l’any 2016, l’equipament es deia El Born Centre Cultural, però quan Barcelona en Comú va arribar al govern municipal, va canviar. L’equip de Colau va voler mantenir la base del nom, però matisant-lo i “ampliant-lo”. Així, el museu va passar a dir-se El Born Centre de Cultura i Memòria. Amb el canvi es volia “reforçar la recerca i la memòria del passat”, la qual, advertien, “no ha de tenir una limitació cronològica”.

Cinc anys no exempts de polèmica

Durant aquest temps, el Born ha estat envoltat d’algunes polèmiques. Una de les més sonades va ser ara fa dos anys, amb l’estàtua eqüestre del dictador Francisco Franco situada a l’exterior, amb motiu de l’exposició “Franco, victòria, república. Impunitat i espai urbà”. Des que va ser col·locada, diversos ciutadans van protestar i van llançar-li ous, van pintar-la, van “decapitar-la” per posar-hi un cap de porc i, finalment, van tirar-la a terra. L’Ajuntament va decidir retirar-la amb una grua.