El Born Centre de Cultura i Memòria

 ha engegat durant aquest juliol la campanya d’excavació a l’entorn del rec Comtal, el pla d’en Llull i la plaça del Bornet, concretament a l’antiga casa de Sanmartí. L’objectiu de les excavacions arqueològiques en aquest espai, al jaciment del Born, és tenir més informació per entendre l’evolució urbanística de la ciutat anterior al segle XVIII.

La casa on es fan les excavacions pertanyia a Pere Sanmartí, un llogater de mules que hi vivia amb la seva dona, dos fills, una criada  i un mosso cap al 1680. Ara s’investiga per què es va reformar la casa, inclosa una façana sencera, i es busca informació per conèixer amb més detall com vivien els habitants en aquella època. Entre les troballes hi ha una pipa de fumar feta a Barcelona i una peça de ventall del segle XVIII. Des que van començar les excavacions a principis de juliol s’ha rebaixat el nivell del terra mig metre, que equival a un segle d’història, des del segle XVIII al segle XVI, on s’han trobat diferents paviments.

Pel comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, la recerca i la investigació sobre el terreny és bàsica per conèixer les etapes anteriors al 1700. “Abans només teníem una foto fixa d’una època determinada, i ara podem saber què hi havia abans i com vivia la gent en segles que també cal estudiar”, ha dit Vinyes. A més, la responsable d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona ha conclòs que “el Born encara no ho ha dit tot i cada vegada que excavem sorgeixen nous dubtes”.

Tercer any de treball conjunt amb estudiants

Les excavacions s’allargaran durant el juliol i formen part de l’Arqueoborn, el programa de recerca arqueològica d’aquest equipament cultural que va néixer el 2015. Hi participen alumnes del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona, que hi fan les pràctiques obligatòries. També hi treballen arqueòlegs i restauradors professionals en l’inventari, la classificació i la restauració de les peces. Les excavacions seguiran al novembre per acabar la feina començada.

El públic general podrà assistir-hi amb visites guiades el 27 de juliol, a les 12.30 i a les 16.30 h, en un recorregut per les excavacions i també es pot veure des de la balconada del Born, oberta al públic.