Les restes dels ous i caquis que hi van llançar dilluns alguns veïns encara eren ben visibles a primera hora del matí, i la placa que contextualitza l’exposició tampoc no s’havia netejat. L’Ajuntament però ha decidit aquesta tarda que hi actuarà i els operaris de la brigada municipal netejaran tot el que estigui brut. Consideren que les estàtues exhibides són elements patrimonials i s’han de preservar, així que actuaran d’acord amb el criteri de proporcionalitat. Es netejarà cada dia que es vegi brut, el material orgànic, a primera hora quan es fa la resta de la neteja del Born.

Pel que fa a la seguretat, des de l’Ajuntament han explicat que hi ha vigilància permanent a l’exposició, com és habitual en les mostres en què s’exposen elements patrimonials. Durant el dia se n’ocupen els responsables de seguretat d’El Born Centre de Cultura i Memòria, i a la nit hi ha un vigilant privat que n’és responsable de la preservació.

Accions de protesta, de nou

Els ous han tornat a impactar de bon matí a l’estàtua de Franco. Un veí s’ha apropat fins a la plaça Comercial amb una capsa amb mitja dotzena d’ous i els ha tirat a la figura eqüestre: “Llançar ous tampoc no és violència, és una forma de protesta”, ha explicat a BTV.

El seu avi va ser en un camp de concentració i considera que l’indret escollit per instal·lar la mostra d’estàtues franquistes “no és l’apropiat”. Després de l’acció, el personal de seguretat de l’espai li ha cridat l’atenció i ha avisat la Guàrdia Urbana, que ha documentat l’escena amb fotografies.

D’una altra opinió és en Luis, que considera que és un símbol sobre uns fets que van succeir i no entén per què hi ha hagut tant rebombori. “Forma part de la història”, ha explicat en Luís, que ha aprofitat per fer-se una foto amb l’estàtua perquè, diu, no creu que hi hagi una altra oportunitat per veure-la a peu de carrer.

La mostra “Franco, Victòria i República. Impunitat i espai públic”, que forma part d’un programa per recuperar la memòria històrica de la ciutat, ha obert al públic aquest dimarts. S’hi podrà accedir gratuïtament fins al 30 d’octubre i es podrà visitar fins al 8 de gener de 2017.

Inauguració tensa

Aquest dilluns, poc després de l’arribada de les estàtues a la plaça, els primers veïns contraris a la mostra ja s’hi van apropar per fer evident el seu rebuig. A la tarda, la tensió va incrementar quan diversos militants de les Joventuts d’Esquerra Republicana (JERC) de Barcelona i de Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) van accedir a l’interior de l’edifici del Born i van escridassar el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, i el comissari de la mostra, Manel Risques.

Pisarello es va mostrar comprensiu amb les accions però va recordar que la mostra és, de fet, una denúncia del feixisme, i va convidar tothom a visitar-la i “jutjar amb coneixement de causa”. Tota l’oposició municipal excepte la CUP, que hi va donar suport “parcial”, va esquivar la inauguració per mostrar el seu rebuig.