Els primers a fer acte de presència a la plaça Comercial passada la mitjanit han estat el treballadors de conservació i restauració de monuments de la ciutat, que han pres mides de la figura. Poc després han arribat les grues, a més de nombrosos tècnics municipals, que han analitzat l’estàtua.

La figura s’ha començat a retirar a quarts de dues amb l’ajuda d’una grua; s’ha traslladat en un camió i després el serveis municipals han iniciat la neteja de la base de l’escultura. Des de BTVNotícies ha emès en directe des del Periscope tot el procés, que podeu recuperar complet en aquest enllaç.

Adéu a Franco

La darrera acció de protesta contra l’estàtua eqüestre de Franco exposada a la plaça Comercial ha acabat amb la figura a terra i ha provocat la retirada definitiva de la figura. Segons han informat els responsables de seguretat d’El Born Centre de Cultura i Memòria, els fets han passat cap a les 22.30 h, quan tres nois han començat a empènyer la figura i l’han feta balancejar durant uns cinc minuts fins que la base ha cedit del tot. A terra hi han quedat escampats desenes de vidres, procedents de la porta que penjava de la figura i que havien col·locat abans de tombar-la.

En Joan Comella ha gravat el moment en què ha caigut la figura a terra, enmig dels aplaudiments d’alguns  ciutadans que s’havien aplegat a la plaça. Després de l’acció desenes de persones han anat fins a les portes del Born CCM per fer fotos a l’estàtua i comentar els fets. Algú ha enganxat un missatge en nom dels veïns al llom del cavall: “No volem això aquí. Crea malestar i crispació a tothom”.

S’han generat debats improvisats sobre la idoneïtat de situar l’estàtua a la via pública i també s’han pogut veure molts turistes preguntant sobre la identitat de la  figura, dubtes que responien els curiosos que s’havien aplegat fins allà.

Alguns ciutadans que han cantat els segadors davant de l’estàtua caiguda i d’altres s’han volgut fer fotografies, moltes autofotos, amb l’estàtua caiguda. Des que es va inaugurar l’exposició, el llançament d’ous i les pintades a l’estàtua s’han repetit dia rere dia.