L’Ajuntament continua apostant per la descentralització de les Festes de la Mercè i aquest any incorpora un nou punt d’activitats al barri del Bon Pastor, concretament a la llera del riu Besòs. S’hi faran activitats familiars amb circ, música i dansa i des de l’organització es convida als visitants a fer-hi un pícnic. Segons explica la directora artística del Mercè Arts de Carrer, Marta Almirall, van considerar que era l’espai ideal “per les infraestructures i la manera que està arquitectònicament concebut” per programar-hi activitats. Això sí, ha advertit -mig en broma- que “si plou massa i el cabal puja haurem de sortir corrents”.

Amb aquesta mateixa idea de descentralitzar les festes, es manté l’escenari del Parc de la Trinitat Nova, que es va estrenar el 2016 i l’aposta per portar la música clàssica a Nou Barris, que el 2017 va ser tot un èxit de públic.

En total, la Mercè 2018 disposarà de 40 escenaris repartits en 22 espais a sis districtes de la ciutat. Es faran 500 actuacions a l’espai públic, d’accés lliure i gratuït. Un total de 211 grups, companyies i artistes (55 internacionals) seran els protagonistes de les festes. La música, com sempre, omplirà la ciutat en un total de 14 escenaris i 130 actuacions en directe.

Aquest any la ciutat convidada serà Lisboa. Una localitat que, segons el comissionat de Cultura, Joan Subirats, “té moltes similituds amb Barcelona perquè es troba al costat del mar i té una important tradició de festes”.

La pregonera d’aquest any, l’actriu Leticia Dolera serà l’encarregada d’encetar les festes el divendres 21 just abans del tradicional Toc d’inici. Com sempre les activitats tradicionals seran protagonistes a la festa major de Barcelona. Enguany hi participen 212 entitats de cultura popular en un total de 50 activitats.

El Mercè Arts de Carrer, segons Almirall, convertit ja en un “referent internacional” omplirà de dansa, circ, teatre de carrer i noves tecnologies els espais públics de la ciutat. Hi actuaran 61 companyies nacionals i 15 d’internacionals que oferiran 330 funcions en set espais: El Parc de la Ciutadella, el passeig de Lluís Companys, el Castell de Montjuïc, el Parc de la Trinitat, l’Antiga Fàbrica Damm, el Palauet Albéniz i la llera del riu Besòs.

Per tercer any, la plaça de Catalunya serà el punt de trobada de 200 entitats i col·lectius del teixit associatiu de la ciutat. S’hi duran a terem activitats lúdiques i familiars amb propostes escèniques i tallers.