El festival BCNegra celebra els seus 15 anys de vida amb l’objectiu de retre homenatge a la novel·la negra i als seus autors. Enguany torna a apostar per incorporar diferents disciplines al seu programa, com ara exposicions, el cinema, el còmic, les sèries o la música. L’activitat principal però són les taules rodones que en aquesta edició del BCNegra 2020 sumen un total de 35 amb la presència de 97 escriptors i escriptores.

La Barcelona amagada

El leitmotiv del BCNegra 2020 és la ciutat oculta, aquella que no veiem o no volem veure. La ciutat de la doble moral que amaga secrets i que té una vida paral·lela i subterrània. En aquest sentit el festival ha publicat un mapa de metro que bateja a través de les seves parades i línies les diferents activitats i taules rodones.

Mapa BCNegra 2020

A més, el colofó del festival està previst que es faci en un espai ocult, el fossat del Mercat de Sant Antoni. Altres ubicacions ocultes se sumen al festival, com les rutes per dos dels cementiris més importants i històrics de Barcelona com ara el de Montjuïc i el del Poblenou.

Premi Pepe Carvalho 2020

El 6 de febrer es farà la cerimònia de lliurament de la XV Edició del Premi Pepe Carvalho, al Saló de Cent de l’Ajuntament. El jurat, encapçalat pel president del festival, Carlos Zanón, van decidir al novembre atorgar el Premi Pepe Carvalho 2020 a l’escriptor malagueny Juan Madrid (1947).

Juan Madrid Pepe Carvalho 2020

El jurat va destacar de Madrid “el compromís literari, polític i ètic de l’autor, escriptor, periodista i guionista tant de cinema com de televisió, traduït a 16 llengües. Un autor que utilitza el gènere negre com a eina per explicar què passa als carrers de la ciutat”. Madrid forma part dels 97 autors nacional i internacionals presents al festival entre què estaquen Mariana Enríquez, Antonio Manzini, Marc Pastor, Cristina Fernández Cubas, Yasmina Khadra, Teresa Solana, Petros Màrkaris, Dolores Redondo, Andreu Martín, Mónica Ojeda, Domingo Villar, Llort, Bonnie Jo Campbell, Javier Cercas i Dominique Manotti, entre d’altres.

El tercer grau

Entre les novetats del BCNegra 2020 destaquen les activitats destinades a sumar nous lectors del gènere. En aquest sentit, el festival organitza Interrogatori en tercer grau en col·laboració amb el Programa d’acció lectora de Barcelona Ciutat de la Literatura. Alumnes de les escoles i instituts de la ciutat han preparat fins a quatre llibres de novel·la negre i l’autor, juntament amb un actor que encarna el protagonista de la seva obra, se sotmetran a un qüestionari elaborat pels alumnes. Per exemple, els de l’Institut Escola Turó de Roquetes practicaran un tercer grau amb la reina de la novel·la policíaca a casa nostra, Alicia Gímenez Barlett, que va guanyar el Premi Pepe Carvalho al 2015 i la seva investigadora de capçalera, la Petra Delicado.