‘La fàbrica’ és una novel·la de ficció inspirada en l’antic recinte fabril de Can Batlló, a la Bordeta. L’escriptor i cooperativista Jordi Soler n’és l’autor. En aquest llibre, Soler narra la història de dos Can Batlló: l’obrer i llibertari dels anys 30 i el veïnal de l’actualitat.
Un barri de lluitadors
La seva inspiració ha estat el barri de la Bordeta i la seva gent. Explica que és un barri en què tot ho han hagut de conquerir els veïns: “Sempre he pensat també que aquelles lluites i aquestes totes són filles del mateix fil d’Ariadna que, si les tirem, ens porten al mateix lloc”. El millor exemple per a ell és la revolta de Can Vies o l’ocupació mateixa de Can Batlló: “Per mi són l’últim graó d’aquelles lluites dels anys 30“.
El passat i el present
Per retratar l’ahir i l’avui d’aquest antic recinte fabril, Soler ha creat la història d’en Pau, un jove periodista barceloní que té una relació amb una militant de Can Batlló i que un dia troba una carta manuscrita, del primer terç del segle XX, al Mercat de Sant Antoni. Aquesta troballa el portarà a remoure les memòries dels germans Colomina. “Això em permet narrar el que està passant en aquests moments, ara aquí, a Can Batlló: l’autogestió de l’espai, el dia de l’ocupació, la lluita de Can Vies…”, explica.
Ficció amb personatges reals
En ‘La fàbrica’, Soler ha volgut picar l’ullet a alguns veïns i coneguts incloent els seus personatges en el llibre. És el cas de l’Ivan Miró de la Ciutat Invisible o l’Agus Giralt de la Lleialtat Santsenca, entre d’altres. A més, amb el permís dels propietaris, també ha afegit alguns noms a personatges que són totalment ficticis.