temps Sant Joan 2022 Catalunya Barcelona
Platja de la Barceloneta la nit de Sant Joan. ACN

La revetlla de Sant Joan es converteix aquesta nit de dimecres en la primera festa tradicional que se celebra a Barcelona en condicions similars a les d’abans de la pandèmia de coronavirus. Concretament, s’han autoritzat una quarantena d’actes per tota la ciutat, entre fogueres i revetlles.

Tot i que aquest any s’han flexibilitzat les restriccions pel que fa a les trobades a l’aire lliure i l’oci nocturn podrà obrir fins a les 3.30 h, les autoritats han insistit en la importància de celebrar la revetlla en grups reduïts i evitar aglomeracions, especialment després del repunt de contagis a l’àrea metropolitana dels darrers dies.

El retorn de les fogueres

L’any passat la situació sanitària no va permetre fer fogueres, i aquest 2021 se n’han programat una vintena. Des de primera hora de la tarda ja s’ha pogut veure moviment als punts on s’han autoritzat fogueres: sorra i mobles amuntegats i veïns amb taules amunt i avall.

Com mana la tradició, totes les fogueres de la ciutat s’han encès amb la Flama del Canigó, que ha arribat a les 17 h a la plaça del Rei (en lloc de la tradicional plaça de Sant Jaume a causa de la pandèmia).

Les cinc fogueres majors que hi ha previstes a Barcelona estaran controlades pels Bombers, que també estaran molt pendents de Collserola i Montjuïc, pel risc elevat d’incendi.

Quintos musicals i sopars de barri

El que també s’ha recuperat són els sopars de barri. Mentre al carrer de la Providència, al barri de Gràcia, començaven a preparar les taules, a la plaça d’en Joanic s’ha celebrat un “quinto musical”, que segons ha explicat Maria Riba, del Casal Popular Tres Lliris, és com un bingo en què s’han d’encertar les cançons. També hi ha previstes algunes actuacions musicals, coca, cava i “cervesa a preu popular”. Tot, enfocat als 160 joves que, amb reserva prèvia, podran accedir a aquest recinte autoritzat.

Ampli dispositiu policial, especialment a la Barceloneta

Per garantir la seguretat i el compliment de les restriccions que continuen vigents, la Guàrdia Urbana ha blindat el barri de la Barceloneta habilitant únicament dos punts d’accés a la platja, on, a més a més, no es podrà entrar amb begudes alcohòliques. Tot i això, aquest dispositiu no ha deixat satisfets els veïns del barri, que segons diuen estan farts de les aglomeracions i botellades que s’hi estan fent últimament. A banda, agents del cos policial també inspeccionaran alguns locals per assegurar que no es faci cap festa il·legal.