Quan falten pocs dies per a la revetlla de Sant Joan, el cap del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF), Marc Castellnou, alerta de la delicada situació mediambiental a Barcelona i dels perills que això pot suposar en una nit com la del 23 de juny. “Enguany, la zona més seca del país i la que té més risc d’incendi és la zona metropolitana“, diu Castellnou. I hi afegeix: “Ens pot portar a una situació complicada el dia 23”.

És per això que assegura que, amb aquestes condicions, “seria bo que per un any ens abstinguéssim de focs artificials”. D’aquesta manera, proposa deixar les fogueres per al gener, quan se celebra Sant Antoni, i ara centrar-se a “menjar coca, beure i ballar”.

Collserola, el pulmó verd de la ciutat, en perill

Després dels últims incendis a Collserola, el cap del GRAF -una entitat que depèn de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments- ha volgut destacar la importància de protegir “el pulmó verd de Barcelona”, ja que “en situacions de ponent prolongades té el risc de cremar en peça“. I malauradament, “les probabilitats d’episodis de llargues ponentades, amb la situació de canvi climàtic són cada cop més altes”.

Per aquest motiu, planteja la necessitat de començar a pensar en com defensar aquest espai i fer-ho d’acord amb els incendis que vindran, avançant-nos als fets. “No podem fabricar un valor verd dins de Barcelona que pugui desaparèixer en un dia, ha de tenir certa autoprotecció i no hauria de ser vulnerable al 100 % als incendis”. Segons explica, Collserola ha d’aportar qualitat de vida i seguretat a la població, “no hauria de ser un risc“, conclou.