El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha adquirit dos dibuixos d’Antoni Gaudí que daten al voltant del 1908 i 1910. Els dibuixos representen l’exterior i interior de l’església de la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló. La Generalitat ha comprat les dues obres i la Caixa n’ha pagat el 75 % (les obres han costat 320.000 euros i l’entitat bancària hi ha aportat 240.000 euros). L’arribada d’aquests dibuixos reforça la presència de l’obra de Gaudí a les col·leccions del museu.

Els dibuixos van estar amagats durant la Guerra Civil

Segons el MNAC, són “dues obres d’extraordinària importància i singularitat” perquè hi ha poc material documental que es conserva de les pintures més emblemàtiques de Gaudí, i, en particular, de l’encàrrec que Eusebi Gaudí li va fer per construir una església a la colònia tèxtil obrera de la seva propietat. L’arquitecte va fer diversos estudis i maquetes per projectar l’estructura de l’església de la qual finalment només es va construir la cripta. Part del material es va destruir durant la Guerra Civil i els dos dibuixos van estar amagats a la carbonera d’una masia de la Colònia Güell fins que es van descobrir l’any 1967.

Els dos croquis estan pintats damunt d’una fotografia invertida de la maqueta de l’església, realitzada per l’escultor Vicente Villarrubias. Dels negatius se’n van fer ampliacions sobre paper fotogràfic i, sobre aquestes ampliacions, Gaudí va traçar l’alçat exterior i una vista interior de l’església.

Els dibuixos permeten al públic i als experts apropar-se a la idea arquitectònica de Gaudí i són un “document incalculable de valor material i documental”. Mostren la tècnica gaudiniana, l’experimentació i i les seves solucions encaminades a superar les estructures gòtiques, reduint columnes i contraforts. Segons el MNAC, també tenen un gran interès estètic, mostren una enorme originalitat i talent creatiu.