El Centre d’Art Contemporani de Fabra i Coats dona la benvinguda a una nova etapa marcada, sobretot, per l’arrelament al barri. La programació tindrà en compte els veïns, que s’hi veuran identificats o, fins i tot, hauran pogut participar del procés artístic. De fet, la directora del centre, Joana Hurtado, ha reconegut que ha necessitat nou mesos abans de dissenyar la programació d’aquesta temporada perquè volia fer una diagnosi del barri: “He parlat amb molta gent, gent del recinte, del barri i del context artístic per veure què s’esperava del centre, què havia estat fins ara i què s’havia de millorar.”

Ha estat una inauguració molt esperada que ha comptat amb la presència de molts veïns del barri, que han assegurat que visitarien les exposicions sovint. Alguns han criticat que fins ara aquest espai estigués aïllat del barri i han deixat clar que esperen que la nova direcció tingui en compte les associacions i entitats del barri.

Un exemple que aquesta voluntat del centre comença a ser real és una de les actuals exposicions, “Succeeix cada dia”, on dues escoles del barri han participat amb el museu per desenvolupar-la. Un dels professors que n’ha format part, Rubén Pineda, de l’Institut Martí Pous, afirma que les experiències que els alumnes poden viure de primera mà “arriben més fàcilment, motiven als estudiants i perduren.” Per això, els professors consideren que és un repte educatiu i una gran oportunitat pels nois i noies del barri de gaudir de la cultura.

Un altra de les novetats serà la durada de les exposicions: s’eliminaran les comissions curtes per donar pas a espais expositius amb més continuïtat i poder, així, extreure’n el màxim rendiment. A més, per primera vegada, s’uneix el centre d’art amb la fàbrica de creació. Per això, hi haurà més interacció entre els artistes que exposin i els joves residents que engeguin els seus projectes.

Dues exposicions com a declaració d’intencions

Amb dues exposicions, una d’un artista local i l’altra d’una parella d’internacionals, el Centre Art Contemporani “s’enlaira amb tota la seva potència”, ha afirmat la directora, Joana Hurtado. L’exposició de Jordi Mitjà explora la trajectòria de l’artista des de 1991 fins l’actualitat, donant visibilitat al conjunt de la seva obra que fins ara s’havia exhibit de forma fragmentada. A més, es pot visitar una de les seves peces més icòniques: una pedra gegant que, quan es va crear, sobrevolava el Canòdrom. Mitjà apunta que a Barcelona faltava més suport i un espai com aquest per exposar. Per això, espera que el Centre d’Art Contemporani “reactivi el sector”.

D’altra banda, el projecte en curs ‘The Infinite Library’, reuneix des del 2007 un arxiu de llibres en expansió, que combinen pàgines de diferents publicacions des de finals del segle XIX a finals del XX. El projecte busca fer veure que és possible donar un nou ús a allò que ens ve donat.