L’històric artista Julio Le Parc, conegut com el precursor del l’art cinètic o art en moviment, és l’artista d’honor de l’edició d’aquest any del Llum BCN 2020. Le Parc, tot i els seus 91 anys, segueix sent un incansable investigador de l’art visual i utilitza tècniques com el “mapping” o la realitat virtual. Precisament a la façana del Disseny Hub es projectaran, en forma de retrospectiva, les millors obres d’aquest artista, d’origen argentí i establert al municipi de Cachan, a tocar de París.

Un artista compromès

Deixant de banda la qualitat notable de les seves propostes artístiques, Julio Le Parc és un home compromès amb els drets de l’home. L’any 1970 juntament amb altres artistes van presentar l’obra ‘Tortura’ per denunciar davant l’opinió pública les dictadures de l’Argentina, Xile i especialment el Brasil.

Le Parc i el Grup de Recerca d’Art Visual (GRAV) també van prendre partit en la revolució del maig francès l’any 1968 a favor dels estudiants, una decisió que no va agradar al govern de Georges Pompidou, que el va acabar expulsant de França durant cinc mesos. L’any 1972 França li va proposar organitzar una exposició retrospectiva que ell va decidir no fer després que el seu fill llancés una moneda a l’aire.

L’espectador i l’acció

Julio Le Parc ha buscat des dels seus inicis que el públic, un cop ha experimentat amb les seves obres, sigui cridat a l’acció, que reflexioni i que es consideri com un igual davant la figura de l’artista. De la mateixa manera que el festival Llum BCN 2020 vol que l’art ocupi l’espai públic i arribi al ciutadà, Le Parc ha estat un defensor de donar protagonisme a l’espectador.