El pas del temporal Gloria pel Parc Güell va provocar la caiguda d’una dotzena d’arbres. I els efectes encara són visibles. La incidència més important es concentra al Pòrtic de la Bugadera, on la caiguda de dos arbres centenaris va trencar el sostre d’una antiga mina d’aigua en desús, situada just a sota. L’ensorrament ha deixat un forat de 10 metres quadrats. Durant 10 dies, es va prohibir l’entrada de turistes en aquest espai. Ara, ja es pot passejar per les arcades, però la restauració de la mina encara no té data de finalització. 

Cauen dos pins blancs de 30 metres d’altura

A la plaça de davant del Pòrtic de la Bugadera, s’hi alcen uns pins blancs centenaris, de 30 metres d’altura. El temporal del mes de gener amb ratxes de gairebé 100 km/h detectades al parc― va fer trontollar la seva estabilitat. “Durant la tempesta ja vam detectar que aquests pins estaven començant a moure’s, veiem esquerdes en el terreny”, assegura Josep Manuel, tècnic del Parc Güell. Explica que la seva intenció era talar aquests dos arbres abans que provoquessin un accident, però no van tenir temps: “La natura va fer el seu curs i ens els va tirar durant la nit”.

Una mina natural en desús

La caiguda dels arbres va ensorrar el sostre de volta d’una mina d’aigua, deixant un forat de 10 metres quadrats. En aquests moments, el dipòsit natural està en desús però, abans de la construcció del Parc Güell, aculumava l’aigua que es canalitzava fins a la masia Larrard, on s’aprofitava. Tot i que Gaudí tenia molt en compte la recollida d’aigua, com demostren els viaductes i canals que va dissenyar pel parc, “no tenim constància que arribés a aprofitar aquest pou, però no sabem si en un futur sí que ho tenia previst”, matisa Manuel.

Identificar les mines d’aigua del parc

Ara, el parc està redactant un pla director d’infraestructures que, entre d’altres, busca identificar les mines d’aigua existents a la muntanya i, si és possible, fer-ne ús. “L’aigua ha esdevingut un recurs cada cop més escàs i és important almenys tenir-les identificades i estudiar la viabilitat del seu aprofitament”, conclou el tècnic.