Quatre generacions de la família Martí han il·luminat les cases dels barcelonins des del seu establiment del carrer de Muntaner, 43. Llums J. Martí va aixecar la persiana el 1931, quan el pare del Lluís Martí, el Joan Martí Masdeu, va obrir una petita botiga amb el taller al soterrani i un altell que feia d’habitatge per a la família. Tenen mil i un dissenys, sempre de línies clàssiques, en un establiment tan gran que es podria considerar gairebé una gran superfície.

Llums d’aranya i encàrrecs especials

L’especialitat de la botiga són els llums d’aranya, “el meu pare va començar amb l’empresa Versalles“, recorda el Lluís, i encara conserven algun exemplar original de l’època, que han restaurat i que havia fabricat a mà el mateix Joan Martí. El Lluís descriu aquestes peces de llàgrimes de cristall com un clàssic “fi i i molt elegant”. Trobem els seus minuciosos dissenys a l’Ajuntament de Lugo, alguna mansió d’Amposta i també a l’Hotel Palace. Aquest darrer emplaçament els ha reportat encàrrecs molt importants, com uns clients il·lustres de l’altra punta del món. Llums J. Martí va fabricar uns models únics per als reis de l’Aràbia Saudita. “Vam estar treballant durant tot un any 40 persones“, explica el Lluís Martí.

Més de 500 m²

L’establiment es va anar ampliant al llarg dels anys, primer als anys 40 del segle XX, i després amb l’adquisició de tres comerços que feien cantonada amb el carrer de la Diputació, “una barberia, l’establiment de menjar García de Rosa i una planxadora”, recorda el Lluís, amb el quals la botiga va superar els 500 metres quadrats. Un dels elements arquitectònics més peculiars de la botiga són els arcs de mitja volta que comuniquen les diferents estances, dissenyats per l’arquitecte Francesc de Paula Quintana, deixeble d’Antoni Gaudí i amic de la família Martí.

Petit taller de restauració

Al local tenen un petit taller “on acabem de muntar peces petites que venen de la fàbrica”. També els porten llums antics per restaurar “i queden perfectes, eh” diu el Lluís, orgullós d’un llegat familiar que han treballat amb les seves mans al llarg de 89 anys d’història.