Accedir a la llibreria antiquària Balagué impressiona. Està ubicada al segon pis de la Casa Calvet (c. Casp, 48) i la porteria d’aquest edifici, construït el 1897 per Antoni Gaudí, ja avança que la qualitat artística de tot allò que ens rodeja està fora de qualsevol discussió. Un equip de betevé en va ser testimoni l’any 2015.

Els orígens familiars de la llibreria antiquària es remunten al 1923, quan el Josep Balagué, avi de la propietària actual, l’Anna Balagué, va obrir  un establiment de llibres antics al carrer de la Palla, que recollia l’esperit i l’obra dels artistes de l’època, quan el barri Gòtic era un pol d’atracció de pintors, dibuixants i llibreries de vell.

Trasllat a Enric Granados

Els Balagué porten l’ofici de llibreter a les venes i la nissaga ha anat passant de generació en generació. El pare de l’Anna, el Josep Balagué, va mantenir el negoci obert al carrer de la Palla i va ser ella qui va decidir emprendre un canvi de rumb i traslladar la botiga al carrer d’Enric Granados l’any 1989. “Havia estudiat gravat antic i volia fer una botiga diferent” confessa l’Anna, i va gafar un local gran on pogués dedicar un espai generós a les seves dues grans passions, la bibliofília i el gravats.

A casa de Gaudí

El 2015 la llibreria es va tornar a reinventar aprofitant un canvi d’ubicació. Un pis modernista en un dels edificis menys coneguts d’Antoni Gaudí, la Casa Calvet, on els llibres es troben literalment com a casa. Cada estança és un bagul dels records que convida a fullejar els tresors que descansen a les prestatgeries, on el silenci contrasta amb l’emoció que genera el fet de saber-se en un lloc tan singular. Cada estança és una invitació a la descoberta d’alguna joia literària. Cada habitació té una temàtica diferent. Una està dedicada al món de les ciències: medicina, farmàcia, ciències naturals, astronomia… disciplines que ha volgut “barrejar” amb els viatges i la cartografia des del segle XVI. “Vull que la gent se senti acollida, com si entrés a la seva pròpia biblioteca” confessa l’Anna, “vull que vinguin i seguin, que no facin res més”.

Llibre il·lustrat

Una altra de les sales està dedicada a la bibliofília, el llibre il·lustrat “fet amb paper de fil, numerat, il·lustrat per un pintor famós, amb equadernacions molt boniques…”. Entre les obres que hi ha destaquen gravats japonesos del segle XIX “coneguts com a ukinoj-e”, o el llibre “de l’entrada de Carles III a Barcelona” comenta l’Anna, de l’historiador Pere Molas i el gravador i pintor Francesc Tramulles o l”Oda a Joan Miró’, de Joan Brossa. La Balagué és una llibreria singular ubicada en un espai que et fa sentir privilegiat.

Comparteix a: