Als laboratoris del centre de recerca IRTA-CReSA fa cinc anys que estudien els coronavirus que es transmeten d’animals a persones i des del desembre de l’any passat s’han centrat a conèixer a fons el covid-19 per descobrir com erradicar-lo. Es tracta d’un projecte en què participen l’IrsiCaixa, el Barcelona Supercomputing Center i el Centre de Recerca en Sanitat Animal i ara han pogut donar una empenta a la recerca gràcies al finançament privat.

El procés d’investigació d’una vacuna sol ser llarg —des que es comença a investigar fins que es pot comercialitzar solen passar entre cinc i 10 anys—, però en el cas del nou coronavirus, tota la feina d’investigació feta anteriorment ha permès accelerar el procés i, sent optimistes, els investigadors d’aquest centre de recerca esperen que aquest any ja es pugui tenir un prototip de la vacuna. Pel que fa als antivirals, el medicament que permetria tractar les persones infectades, a l’àmbit mundial hi ha laboratoris que han avançat molt en les investigacions i esperen que pugui arribar abans.

La investigadora Júlia Vergara explica que tant la vacunació com el tractament són molt importants. Tot i això, Vergara puntualitza que tenir una vacuna és especialment important sobretot pensant en el futur: “Pensant a la llarga, en una possible segona onada d’aquest coronavirus en l’estació següent, una vacuna és prioritària”, sentencia. Joaquim Sagalés, també investigador del mateix centre, explica que la vacuna permetria immunitzar la població en tres o quatre setmanes i frenar-ne el nombre de contagis.

Més mortal i més contagiós

Tot i que Vergara explica que encara cal conèixer millor el covid-19, la informació recollida fins ara fa pensar que es tracta d’un virus més contagiós que altres coronavirus, com la SARS o la MERS, i que té una mortalitat més elevada que la grip comuna (per ara les xifres absolutes de grip comuna són més elevades però amb relació al nombre d’infectats hi ha més morts per coronavirus).