L’Ajuntament i la Generalitat han decidit ajornar la Marató de Barcelona 2020. Després que els casos de coronavirus s’han multiplicat a Catalunya, l’organització s’ha vist obligada a ajornar l’esdeveniment després d’una setmana en contacte constant amb les administracions. La cursa estava prevista per al diumenge 15 de març, però finalment se celebrarà el 25 d’octubre.

Segons l’Ajuntament, la decisió d’ajornar la Marató s’ha pres pel caràcter internacional de la prova. El regidor d’Esports, David Escudé, ha explicat que dels 17.000 participants inscrits, la meitat, uns 9.000, són estrangers —de 133 països diferents—, motiu de pes per ajornar l’esdeveniment. A més defensen que la decisió s’ha avisat amb temps i previsió perquè l’impacte sigui mínim i evitar cancel·lacions hoteleres i de vols, tot i que només quedava una setmana per a la celebració de l’esdeveniment.

En aquest sentit, l’ajornament ha estat avalat pel Ministeri de Sanitat que considera la decisió “lògica”. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, calcula que estava previst que participessin 1.000 corredors procedents de “zones de risc”.

De moment, la solució proposada als corredors afectats és la de mantenir el dorsal i, per tant, els participants podran córrer la Marató el 25 d’octubre. En cas que els sigui impossible, se’ls mantindrà el dorsal fins a l’edició del 2021, prevista per al mes de març.

Es tracta del primer gran esdeveniment de caràcter esportiu que es cancel·la a Barcelona. La decisió s’ha pres aquest dissabte després que representats de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament, la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat, la conselleria de Salut, la conselleria d’Interior i l’Agència de Salut Pública de Barcelona s’hagin reunit.

La manifestació del 8-M no perilla

La suspensió d’aquest esdeveniment multitudinari ha arribat hores abans de la manifestació del 8 de març amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que l’any passat va aplegar unes 200.000 persones. Segons el regidor d’Esports, David Escudé, però, aquesta jornada és incomparable amb la Marató. “No es pot comparar un esdeveniment internacional amb 18.000 persones provinents de tots els punts del món, amb una manifestació com la del Dia de les Dones”, ha dit.

La gerent de l’Agència de Salut Pública, Carme Borrell, ha explicat que s’ha aprofitat la reunió d’aquest dissabte per valorar la possibilitat de prendre mesures en la manifestació del 8-M. Finalment, però, s’ha decidit que es tracta d’un esdeveniment totalment diferent i que, per tant, es pot celebrar amb tranquil·litat.

Una víctima més del coronavirus

Al calendari de maratons ja s’han vist afectades diverses proves arreu del món. La Marató de Tòquio s’ha disputat sense públic i sense atletes amateurs i s’ha cancel·lat la Marató de Bolonya, a Itàlia. També s’ha suspès la Mitja Marató de París, que s’havia de disputar el 8 de març.