La casualitat ha fet coincidir en el temps el tancament de dos comerços emblemàtics de Barcelona, que han abaixat la persiana gairebé alhora aquest dilluns al vespre. És el cas de la Granja Vendrell, a la Dreta de l’Eixample, que aquest dilluns ha servit els últims clients, i la Cistelleria Siscart, que també ha fet les últimes vendes a Hostafrancs. Els dos casos tenen el mateix denominador comú: el negoci ha funcionat fins ara però no hi ha relleu i els propietaris han decidit jubilar-se.

Clients vinguts d’arreu se n’acomiaden fent l’últim suís

La Granja Vendrell tanca per jubilació després de 98 anys a la Dreta de l’Eixample. L’establiment és famós, sobretot, per la crema catalana casolana i la nata muntada. En l’últim dia de negoci, Demetri Vendrell, que n’és el propietari, no ha parat de servir clients que volien acomiadar-se de l’establiment: “Fins i tot he rebut una trucada de Sevilla perquè ho havien vist al diari!”, assegura Vendrell. La família ha intentat traspassar el negoci per evitar-ne el tancament, però fins ara no hi ha hagut un acord.

“Són indescriptibles les mostres d’afecte i gratitud vers nosaltres i la nostra família”, ha explicat el propietari aquest dilluns al matí. “Per vells records i nostàlgia he volgut venir a tastar l’últim suís”, ha admès un dels clients, que fins i tot s’ha atrevit a dedicar un poema a la botiga especialitzada, també, en la venda de formatges i flams.

El veïnat diu adeu a la Cistelleria Siscart amb una festa

La Cistelleria Siscart va obrir a finals del segle XIX a Hostafrancs i, des de llavors, pel negoci hi han passat tres generacions de la mateixa família. La propietària actual, Joana Siscart, es jubila i, per això, la botiga ha tancat les portes definitivament aquest dilluns. Durant tot el dia, el comerç ha estat ple de veïns i coneguts dels propietaris que han volgut fer-hi una última compra i dir adeu a l’establiment. Per fer del comiat una celebració, aquest dilluns al vespre a la botiga s’hi ha organitzat un pica-pica i, fins i tot, amb una actuació d’òpera.

“Tinc el cor dividit, perquè tinc la sensació que hem fet una bona feina durant aquests anys”, ha explicat Siscart en una entrevista després de la festa. Els clients, assegura, li han mostrat durant anys “molta estima” i aquest dilluns al vespre han expressat que trobaran a faltar la botiga: “On anirem ara?”.