En aquesta ocasió, l’art és l’arma de denúncia. Tres entitats del Raval han engegat aquest dijous una campanya contra la gentrificació al barri. L’han anomenada “Veïnes, espècie en perill d’extinció” i, a través de murals enganxats a les parets, critiquen diversos fenòmens que, asseguren, expulsen el veïnat de casa seva, com ara els narcopisos, l’augment del preu del lloguer o la massificació turística. De tot plegat, n’assenyalen un culpable principal: els “especuladors” immobiliaris o “fons voltor”, perquè “fan negoci amb l’habitatge”.

Entitats del Raval enganxen un mural al carrer de Vicenç.

Membres d’Acció Raval, Guerrilla Raval i la Xarxa Veïnal del Raval han empaperat, per exemple, edificis o locals que durant un temps han estat ocupats, afirmen, per narcotraficants i que, després d’haver-los desallotjat i tapiat, ara encara continuen buits. És el cas, expliquen, del número 6 del carrer de Sant Vicenç o del 114 del carrer de l’Hospital. Denuncien que, com aquests, n’hi ha molts i això xoca amb la necessitat d’habitatge social i assequible que hi ha al barri.

El turisme i l’incivisme al carrer, una altra preocupació

Al mateix temps alerten que el fet que hi hagi pisos buits alimenta la proliferació de narcopisos, que provoquen “problemes de salut pública, baralles, degradació de l’entorn, soroll i inseguretat”. D’altra banda, els preocupa la “massificació turística”, perquè consideren que satura l’espai públic i, entre altres coses, empeny el comerç de tota la vida a tancar. També destaquen que l’incivisme al carrer és un altre detonant perquè els veïns es vegin “empesos a marxar” del Raval. Per això, denuncien la “inacció” de les administracions i els demanen que no es mantinguin al marge.