Alícia López i el seu fill ja tenen lloc on viure. Un petit propietari de Vallcarca, David Franquesa, els ha ofert un lloguer assequible a tocar del barri perquè, tot i tenir feina, no podien pagar un pis. El contracte el van signar el mes de juliol passat amb la mediació del Sindicat d’Habitatge de Vallcarca, i és el primer que es formalitza després de la crida que l’organització va fer a través de les xarxes socials. Van demanar col·laboració als propietaris disposats a llogar habitatges i habitacions per sota del preu de mercat.

El David va respondre a aquesta crida i ara la família paga 400 euros al mes per un pis de 80 metres quadrats al barri veí de la Vila de Gràcia. L’Alícia explica que ha rebut l’oferta amb els braços oberts i lamenta que, després de dos anys a la llista d’espera de la Mesa d’Emergència, l’Ajuntament no els ha donat cap solució. El consistori manté que ja està treballant per reduir aquesta espera en col·laboració amb la resta d’administracions i les entitats en defensa del dret a l’habitatge.

No és la primera vegada que el David ofereix un lloguer per sota del preu de mercat: havia llogat el pis a gent propera i, fins i tot, s’havia adherit a la Borsa d’Habitatge de Lloguer de Barcelona, tot i que, lamenta, no va ser una bona experiència.

Esperen que la iniciativa s’estengui per Barcelona

El reclam del sindicat d’habitatge, doncs, ha donat un primer fruit, i expliquen que hi ha més propietaris interessats a col·laborar-hi. Asseguren que, cada setmana, en les assemblees obertes que fan a l’espai comunitari La Fusteria, es troben amb desenes de famílies que viuen en males condicions malgrat tenir ingressos regulars. Esperen que el cas de l’Alícia, que és membre del sindicat, marqui un precedent i se signin més contractes com aquest. També confien que la iniciativa s’estengui per tota la ciutat.