La cistelleria Siscart va obrir a finals del segle XIX i, des d’aleshores, ha format part del teixit comercial d’Hostafrancs. És un negoci familiar per on han passat tres generacions de la mateixa família. La propietària actual, Joana Siscart, ha estat 40 anys al capdavant de la botiga i ara es jubila. Per això, la cistelleria tancarà portes definitivament. La Joana té previst penjar el cartell de liquidació a principis de març, tot i que la botiga continuarà oberta fins a l’estiu. Encara falten molts mesos, però ha volgut anunciar-ho amb antelació per poder acomiadar-se de tots els clients. “Són molts anys i molts clients són amics i alguns són coneguts del barri de tota la vida, meva i dels meus pares. Ha sigut una cosa, en perspectiva del temps, molt maca”, explica.

Sense relleu generacional

Segons la propietària, el relleu generacional en els comerços tradicionals està desapareixent, però afirma que és normal, ja que la forma de vida ha canviat molt: “La botiga requereix moltes hores, poques festes i avui en dia es viu d’una altra manera”. Per a ella, la feina ha estat molt gratificant però també sacrificada, ja que conciliar vida laboral i familiar no sempre ha estat fàcil.

Adaptació als nous temps

Considera que el secret de l’èxit perquè la cistelleria hagi sobreviscut més d’un segle ha estat adaptar-se als nous temps i a les necessitats dels clients. Tot i que la base d’aquest negoci són els cistells, també ha incorporat al catàleg articles de decoració i regal, entre d’altres.