Programen i acompanyen convivències entre veïns que tenen una habitació lliure a casa i la volen llogar a un preu social a una persona refugiada. La tasca dels Refugees Welcome és coneguda arreu i treballen en 16 països diferents en grups autònoms. A Barcelona, n’hi ha un amb seu al Centre Cívic de Can Felipa al Poblenou. Des d’aquest punt ajuden els sol·licitants d’asil a accedir a un habitatge amb unes condicions una mica més favorables i poder tenir una vida autònoma després de passar per un primer procés d’acollida. Actualment, l’entitat gestiona una setantena de casos però fan una crida a la participació ciutadana perquè aquest número no pari de créixer en el futur.

El John i el Miguel, exemple de Refugees Welcome a Barcelona

El John va arribar a Barcelona fugint de la guerra al seu país d’origen, Sierra Leone. No és fàcil per a ell establir-se aquí, però la solidaritat de persones com el Miguel hi ajuda. El Miguel és un dels veïns de Barcelona que ha posat una habitació a disposició dels refugiats a través de l’ONG Refugees Welcome. Després d’una primera fase d’acollida, ara el John paga un lloguer social mentre aconsegueix establir-se pel seu compte.

Fa gairebé un any que conviuen i l’experiència és positiva per a tots dos. El John assegura que fan falta iniciatives d’aquest tipus i el Miguel ho recomana, tot i la por inicial que, explica, puguin tenir algunes persones. “És una por que a vegades és irracional. No hi ha gaire cosa darrere d’això”, adverteix. “I s’estan perdent l’oportunitat de viure un intercanvi molt nutritiu per ambdues parts”, afegeix.

Crida a la participació

Refugees Welcome gestiona una setantena de convivències. A Barcelona tenen la seu al Centre Cívic Can Felipa, al Poblenou. Des de l’entitat  demanen més implicació ciutadana. “El registre de sol·licitants d’asil cada any és superior a l’anterior. No és una cosa que estigui solucionada” diu Brisa Luque, de Refugees Welcome, “ara mateix a Espanya hi ha acumulades més de 100.000 sol·licituds que estan en espera de donar resposta”. Les persones interessades a acollir poden registrar-se al web de Refugees Welcome: refugees-welcome.es.