És un somni per als promotors del temple, però un malson per als veïns potencialment afectats. Des de fa dècades conviuen amb la intenció del Patronat de la Sagrada Família d’obrir una gran avinguda enjardinada del carrer de Mallorca fins a la Diagonal, tal com -assegura el temple- havia projectat Antoni Gaudí per donar visibilitat a la façana de la Glòria i una gran escalinata, convertida en accés principal al temple. Si es dugués a terme, s’haurien d’enderrocar dues illes de l’Eixample, un rectangle entre els carrers de Marina i Sardenya i els de Mallorca i Aragó, qualificat el 1976 com a zona verda i en el qual es calcula que hi ha uns 1.000 habitatges i 300 locals comercials.

El recent acord entre l’Ajuntament i el Patronat de la Sagrada Família per regularitzar la llicència d’obres ha obviat de moment el conflicte i n’ha postergat la solució. L’Associació de Veïns ja ha presentat al·legacions a l’acord i ha anunciat un calendari de mobilitzacions i actes per fer sentir la seva oposició al projecte.

Una incertesa que no acaba

Els veïns afectats enumeren els múltiples inconvenients que els ha suposat aquesta incertesa des de fa anys. El Fernando Díaz Lastra és veí del número 410-414 del carrer de Mallorca, la finca més propera a la façana de la Glòria i la que “té més números per ser expropiada” si es fes l’escalinata. Va ser construïda el 1974 i hi viuen un centenar de veïns. Assegura que és “molt injust viure amb aquesta agonia quan vas comprar una casa amb molt sacrifici”. Un dels problemes és plantejar-se o no vendre l’immoble: “Pots vendre, però més aviat és malvendre“.

La Carme Anta, que porta 25 anys vivint al passatge de Font, creu que “la gent no s’atreveix a arreglar els pisos o les finques i gastar-se diners perquè no saps si t’acabaran tirant la casa”. És molt crítica amb el Patronat del temple (“estem a caprici d’ells”) i assegura que “si pogués, marxaria a la lluna per perdre de vista la Sagrada Família”. La Rosa Izquierdo, veïna del carrer d’Aragó des de fa 30 anys, ho resumeix: “És una amenaça que no et deixa ser lliure a l’hora de prendre una decisió sobre la teva casa o la teva finca”.