Aquest dimecres, 6 de febrer, és el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, una pràctica que afecta 200 milions de dones i nenes que han patit l’ablació del clítoris en 30 països d’Àfrica, l’Orient Mitjà i l’Àsia. A Espanya hi ha 70.000 dones procedents d’aquestes regions i que han estat víctimes d’aquesta pràctica, 18.400 de les quals són menors de 14 anys, segons dades de l’ONU. Una tercera part de les afectades a l’estat viuen a Catalunya.

Aquesta intervenció, que atempta contra la integritat de les dones i les nenes, es perpetua en el temps a conseqüència de costums, creences i tradicions religioses que passen de generació en generació. En molts llocs on encara és vigent és vista com a un element socialitzador de les nenes.

Barcelona, pionera en la lluita contra la mutilació genital

A la ciutat ja fa anys que es treballa per erradicar aquesta pràctica, que suposa una violació dels drets humans. La Fundació Dexeus Dona ha reconstruït el clítoris a 97 víctimes des del 2007. Una intervenció completament gratuïta de 45 minuts que no és útil només per a recuperar l’anatomia genital del cos femení sinó també per recuperar la vida sexual activa i plena de les afectades.

En què consisteix la reconstrucció genital?

La intervenció consisteix en recuperar una porció del clítoris que, en la majoria de casos, es manté després de l’ablació. “Recuperem aquesta part interna i l’exterioritzem, de manera que aconseguim una part anatòmica similar a la original“, explica Carlota Vilarrobí, cirurgiana adjunta al Programa de Reconstrucció Genital de la Dexeus. Segons Vilarrobí, es restitueix la funció del clítoris i això fa que la pacient s’hagi de “reeducar”.

Per això també els fan seguiment i suport psicològic. Helena Domínguez, psicòloga clínica, assegura que l’operació suposa un autèntic alliberament per a les víctimes que han patit mutilació genital. “Recuperen la sensibilitat i comencen a descobrir-se com a dones“, apunta. Gràcies a l’èxit dels resultats, des de la fundació estan decidits a continuar treballant perquè l’ablació encara està molt estesa.

Helena Domínguez, psicòloga clínica de Psicodex
Helena Domínguez, psicòloga clínica de Psicodex

Un 65 % de les dones operades viuen a Catalunya. El perfil acostuma a ser una dona d’aproximadament 27 anys i procedent de països com el Senegal, Mali o Gàmbia. Pere Barri va ser el primer doctor a realitzar l’operació a l’estat espanyol i l’impulsor d’aquest servei de la Dexeus.