carrer mes estret barcelona mosques

Sabies que el carrer més estret de Barcelona no supera ni els dos metres d’amplada? La ciutat té més de 4.000 carrers, d’acord amb les dades de l’Ajuntament, però tots amb mides i característiques ben diferents: mentre que alguns són autèntiques autopistes urbanes, d’altres —gairebé 150— tenen prioritat per a vianants i en alguns, fins i tot, amb prou feines hi cabria un cotxe. És el cas del que es coneix com el carrer més estret de Barcelona, el carrer de les Mosques, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, al districte de Ciutat Vella.

El carrer de les Mosques, el més estret de Barcelona

El carrer de les Mosques és un petit carreró, ara tancat per reixes metàl·liques a cada un dels seus extrems, que no supera els dos metres d’amplada. Està situat entre el carrer dels Flassaders i el de Montcada i la seva història es remunta a l’edat mitjana, quan la ciutat va anar creixent sense planificació urbanística i va donar lloc a carrers estrets i de vegades fins i tot irregulars.

Tot i que l’estretor del carrer protegia els habitatges del vent i ajudava a mantenir-ne la temperatura, també és cert que en dificultava la ventilació. Aquest fet, sumat a la proximitat d’aquesta via amb el mercat del Born i l’acumulació d’escombraries, feia que hi hagués moltes mosques i per això els veïns van començar a anomenar-lo per aquest nom. De fet, segons el Nomenclàtor de Barcelona, se sap que ja rebia aquest nom l’any 1441.

Un de molt estret, destronat

Tot i el consens generalitzat sobre que el carrer de les Mosques és el més estret de la ciutat, es disputa el lloc amb d’altres que també tenen pocs metres d’amplària. Fins fa poc temps, el carrer de Crehuet, al barri d’Horta, tenia un punt en què no feia ni un metre d’ample. Es tractava, però, d’un punt molt concret, ja que el sortint d’una casa l’estrenyia. Aquesta edificació, però, es va enderrocar i això ha permès guanyar amplada en aquest punt del carrer.

carrer creuet horta mes estret barcelona

Un altre de molt estret a la Vila de Gràcia

Al barri de la Vila de Gràcia, el carrer d’Esparreguera, entre el de la Riera de Sant Miquel i el de Gran de Gràcia, també es disputa un dels primers llocs entre els carrers més estrets de Barcelona. Tot i que si s’agafa des de Riera de Sant Miquel en un primer moment no ho podria semblar, al cap de pocs metres el vial s’estreny i arriba a Gran de Gràcia ja amb pocs metres d’amplada.

carrer esparreguera gracia mes estret barcelona

El més estret… i el més costerut?

Tot i no aparèixer amb nom propi al nomenclàtor, del carrer de Josep Serrano, a Can Baró, en surt un petit passatge on fàcilment es poden tocar les dues parets alhora estirant els braços. Aquest, a més, pot ser també fàcilment el carrer amb més desnivell de Barcelona ja que es tracta d’una escalinata que s’estreny a mesura que s’enfila. En parlava fa un temps al seu compte de X, l’antic Twitter, @Bcnsingular.