noms curiosos carrers barcelona

Sabies que a Barcelona hi ha el carrer de la Pantomima, el carrer d’en Panxampla o el de Tantarantana? Són tres dels noms més curiosos que es poden trobar en el nomenclàtor de la ciutat, però al darrere tenen una història que n’explica el nom. A continuació et fem una llista de sis d’algunes denominacions més curioses que hi ha a la ciutat i per què s’anomenen així.

El nomenclàtor de Barcelona detalla la història d’alguns d’aquests carrers.

Carrer de Ja hi som

Es tracta de l’últim tram per pujar a peu fins a Vallvidrera. Part del veïnat de la zona ha explicat que, antigament, molts ciutadans que hi anaven a peu per les escales que hi ha a la Drecera de Vallvidrera, després del viatge llarg i cansat, acabaven exclamant: “Ja hi som!“. Per això, aquest carrer va acabar rebent aquest nom.

El carrer es troba entre la carretera de les Aigües i la plaça de Vallvidrera, a prop del Funicular.

Carrer de la Pantomima

Aquest carrer es troba al barri de Montbau, entre els carrers de la Cançó i la Lírica i a tocar dels Jardins de Montbau. Es tracta d’una zona de Barcelona on diverses vies reben noms d’expressions artístiques diferents: carrer del Ritme, carrer de la Dansa, carrer de la Cançó, carrer de les Muses o carrer de l’Harmonia, entre d’altres. I també el de la Pantomima, que consisteix en la representació escènica muda que es basa en el gest i en l’expressió corporal, típica, per exemple, d’un ballet.

Carrer del Malcuinat

El carrer del Malcuinat el trobem al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, al districte de Ciutat Vella. Rep aquest nom perquè en aquest punt de Barcelona, com també d’altres, es cuinava un plat típic medieval d’elaboració i consum barats. Consistia en un plat basat en entranyes cuites i que, sobretot, consumien treballadors pobres que no podien entrar a les tavernes. Aquest potatge es venia en diverses parades al carrer, a les quals anaven sobretot gent pobra.

Es troba just a la sortida del Fossar de les Moreres.

Carrer d’en Panxampla

Tal com explica l’Ajuntament de Barcelona, el carrer de Panxampla de Vallvidrera recorda el bandoler Joan Baptista Pujol i Fontanet, que va actuar-hi al segle XIX. Era més conegut amb el malnom de Panxa-ampla. D’aquí, el nom del carrer. Segons la tradició oral, vivia entre els habitants de Vallvidrera de la Serra.

Carrer de Tantarantana

Des de l’any 1716 que aquest carrer de Barcelona rep el nom de Tantarantana, d’acord amb el Nomenclàtor de l’Ajuntament. D’acord amb algunes hipòtesis i històries explicades fins ara, allà vivia el pregoner de Barcelona que anunciava les notícies oficials amb un toc de trompeta o un redoblament de tambor. La seqüència de sons que feia amb els instruments feia que els ciutadans el coneguessin pel mot de “Tantarantana”.

Carrer del Foc Follet

El carrer del Foc Follet es troba al Bon Pastor, al districte de Sant Andreu. ‘Foc follet‘ és un drama escrit el 1899 per Ignasi Iglesias, nascut el 1871 a Sant Andreu de Palomar.